четвер, 8 травня 2014 р.

Великій Перемозі присвячується...

Вже минуло 69 років з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки війни, але не згасає пам'ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. Цього дня по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам'ятники, і скромні обеліски.
З покладання квітів до пам'ятника Прометею, де поховані визволителі Дніпродзержинська, почалася екскурсія, яку провела для учнів 7б класу НВК №7 завідувач Центральної бібліотеки для дітей Дорофеєва Т.В.



Свою розповідь бібліотекар розпочала з першого дня окупації Дніпродзержинська, яка почалася 23 серпня 1941 року і тривала 26 місяців. Перші німці з'явилися в місті в районі вулиць Горького і Запорізької і одразу ж попали під постріли кулеметника. За загибель кількох німців фашисти схопили і розстріляли 206 жителів міста. Так почалася кривава сторінка нашої історії. Про різні події, пов`язані з пам`ятником Прометею, собором Святого Миколая, металургійним заводом та іншими найближчими об`єктами розповіла Дорофеєва Т. учням 7 класу.
На наступній зупинці йшла розповідь про шевченківські дні 1942 року в драматичному театрі, сумну історію будинку №13(НКВС, поліція), фотоательє№1, кінотеатр "Родина - Рив`єра" та багато інших окупаційних історій.

  
 Міський парк був третьою зупинкою, на якій діти дізналися про парашутну вишку, казино для німців в будинку культури металургів та про футбольний матч команди "Сокіл" та "Люфтваффе".
Екскурсія тривала 1 годину і закінчилася в читальному залі бібліотеки переглядом воєнних фотографій і оглядом книг про війну. Це була відповідь на питання дівчинки: "Звідки ви це знаєте?"


  "Ми пам'ятаємо!" - під такою назвою пройшли заходи 7 та 8 травня в ЦДБ для учнів 6 класів колегіуму №16 та гімназії №11. Діти з цікавістю слухали розповідь Ревко Л.А. про битву за Берлін, підняття над рейхстагом Червоного Прапора, капітуляцію Німеччини та довгоочікувану мить Перемоги. Був переглянутий документальний фільм "Миттєвості Перемоги", музичний відеокліп "Прадідусь", який створили внуки та правнуки для свого дідуся - ветерана війни. Бібліотекар розповіла про великий внесок українського народу у перемогу над фашизмом та зробила огляд книг українських авторів про дітей, які допомагали дорослим у роки війни боротися проти ворога.



Дуже приємно, що цей історичний екскурс не залишив дітей байдужими. На їх обличчях був сум і хвилювання, а у декого й сльози.
Заходи закінчилися побажаннями миру та злагоди в Україні та на всій Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар