пʼятницю, 23 травня 2014 р.

10 книг цієї весни: довгоочікувані українські новинки.

Літо не за горами. Тому ми, прощаючись з весною, хочемо ознаймити вас із найновішими українськими весняними книжками, які появилися на світ цієї чудової і непростої для нашої країни пори.
Перед вами – 11 книг про боротьбу і волю, про здобутки і втрати, про Україну сучасну і давню, про щастя досвіду і людську мудрість. Це – книги для ваших мізків і для вашої душі. І важкі, і легкі.
Читайте українське! До зустрічі влітку!

1. Євромайдан. Лірична хроніка
 
Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони,  почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності.
Поезія  це перші спроби зрозуміти, що відбулось.
Автори текстів: Маріанна Кіяновська, Евгения Бильченко, Тетяна Власова, Марина Падалко, Катерина Калитко, Ульяна Кривохатьасова, Борис Херсонский, Єлизавета Жарікова, Павло Коробчук, Марія Ткаченко, Олексій Бик, Микола Чорний, Василь Махно, Марічка Гуменюк, Мар’яна Савка, Карина Тумаєва, Оксана Самуляк, Ліна Абрамова, Богдан Боденчук, Богдан Томенчук, Василь Кузан, Дмитро Андрощук, Вогнедара Січеславська, Елла Євтушенко, Лилия Шауберг, Галина Крук, Янина Косаковская, Сергій Скальд, Олена Покидько, Олена Герасим’юк.


2.Лілі Хайд "Омріяний край"

Чи знаєте Ви, що почуває народ, у якого вже вкотре імперія відбирає Батьківщину? Чи знаєте Ви, якою болючою є репатрація? Як воно: не мати змоги жити у власних домівках, бо там оселилися чужі люди; не мати права прцювати на землі, яка споконвічно належала твоїм предкам; бачити, як знамениті на всю Європу кримськотатарські сади поросли лісом…
І пекуче питання: чому вони нас так ненавидять? Колись один великий письменник сказав: ми любимо людей за те добро, яке ми їм зробили, і ненавидимо їх за те зло, яке їм завдали…
Головна героїня – кримськотатарська дівчинка Сафі, яка народилася за межами історичної батьківщини, виростала на оповідках про рай під назвою «Крим». Коли багатолітня її мрія опинитися на тій благословенній землі здійснилася, її чекало жорстке розчарування: нова реальність поставилася до неї більш, як вороже. Однак через сувору дійсність прогулькують промінчики нового трепетного почуття – безмежної, всепоглинаючої любові до рідного краю.
 


3.Данило Яневський  «Проект “Україна”. Відомі історії нашої держави»

У книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім  до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України  це складова історії країн Центральної та Східної Європи.
 


4.Володимир Лис « Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» 

 Книга-літопис від лауреата численних нагород та премій Володимира Лиса – це життєвий досвід на перший погляд звичайної сільської жінки, бабусі Пелагеї,  це та сама велика мудрість нашого народу. І можливість долучитися до неї  велике щастя. «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» не просто книжка  це літопис народного досвіду, пам’ятник правічній мудрості українського народу. І цією мудрістю щедро ділиться людина чиста, глибока  і водночас дуже проста. Власне, яким і повинен бути справжній мудрець.



5.Теплі історії талановитих людей


«Теплі історії талановитих людей» – продовження популярної серії «Теплі історії», майже всі книжки якої стали українськими бестселерами.
Що в цій книжці? Життєві історії людей, яких ми всі знаємо і любимо:
Юрiй Андрухович
Катерина Ботанова
Ольга Герасим’юк
Лариса Денисенко
Iрена Карпа
Андрiй Куликов
Iван Леньо
Сергiй Лещенко
Юрiй Макаров
Мар’яна Садовська
Наталка Сняданко

Авторка розмовляла з кожним героєм і з кожною героїнею, визбирувала історії та цікаві зізнання. У результаті їй вдалося зберегти звучання голосів талановитих людей, які поділилися своїми досвідами. Водночас це живе мовлення вона трохи «фікціоналізувала», дещо підкресливши драматургію життєвих подій, адже іноді потрібен погляд збоку, щоби помітити внутрішню логіку та зв’язки між ніби випадковими збігами обставин.



6.Олег Лишега  Зима в Тисмениці  
 
До книги вибраного Олега Лишеги  одного з найнеповторніших українських поетів, лауреата американського Пен-клубу за найкращу перекладну поетичну книжку  увійшов майже увесь його поетичний доробок, деякі з перекладів, а також п’єса «Друже Лі Бо, брате Ду Фу».
Це найповніше вибране автора.


 
7.Піно Пелегріно «300 оповідок для душі»


У цій книзі автор пропонує читачеві 300 коротких історій. Цікавих, динамічних, живих історій із життя і про життя. Бо, на думку автора, саме історії, переказані чи написані, є найкращим мостом, який поєднує людей, наближає їх одне до одного і до Бога.
Піно Пелегріно - католицький священик, письменник, автор близько 50 книг, сотень статей та памфлетів. Професор педагогіки та психології. Викладав релігію у Вищому інституті релігійних наук в італійському місті Фоссано. Один із найпопулярніших ведучих на італійському Радіо Марія.




8.Сергій Жадан30 доказів існування Бога (і 29 заперечень)

Нова книжка зветься інакше, але вона теж за великим рахунком «госпелс і спірічуелс», та й взагалі все, що пише Жадан останні років десять  «госпелс i спiрiчуелс», як би воно не визначалося автором, критикою та видавцями: зонги, балади, коментарі, вірші з прозою чи проза з віршами, увесь цей джаз не що інше як «духовні співи растаманів», духовні гімни переселенців. Суть спірічуелсу (госпел  той же спірічуелс, тільки авторизований) у безпосередньому переживанні біблійної історії, в перекладанні її з книжкової мови на мову вулиці. При тому біблійні історії відчуваються як те, що відбувається тут і зараз,  у цьому місті, в цім степу, на цій трасі, з цими людьми, з чоловіками і жінками, з солдатами, торговцями й мандрівниками, тими, хто молиться і тими, хто не молиться». Інна Булкіна, упорядник серії «Числа».


9.Степан Гаврош « Хроніки загубленог!о світу»

Книга переносить читача хронологічно від сучасності до виборів 2000-х, порушуючи моральні злободенні проблеми Української державності. Автор, висвітлюючи способи їх вирішення, роздвоюється у двох світах, що переплітаються і дають змогу читачеві самостійно задуматись і знайти вирішення у тому просторі, який щодня поруч, але ми його не помічаємо, бо уряд нашої країни цього не хоче. 


10.Борітеся – поборете! Поетика революції

До книги увійшли вірші  поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю – боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою, і разом з тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь. 


Див.:http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/36099/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар