пʼятницю, 16 травня 2014 р.

Бібліотеки замість супермаркетів: досвід змін у місті Мак-Аллен.

Декілька років тому, невелике місто Мак-Аллен у Техасі стало відомим на весь світ завдяки одній із найкрасивіших та найзручніших бібліотек світу. Переосмисливши використання старих складських приміщень та роль громадських будівель у житті громади, місто змогло оновити свій імідж та створити новий центр тяжіння для його жителів.
Мак Аллен знаходиться в одній з найпівденніших точок США, у штаті Техас. Його населення складає трохи більше 120 тисяч жителів, що рівнозначно українському Нікополю або Словянську . Переїжджаючи в інше місце, гіпермаркет Wall-Mart звільнив приміщення загальною площею у 11 тисяч квадратних метрів. Місто викупило цю земельну ділянку разом із велетенським складом за 5 мільйонів доларів.


Відкритим залишалося питання про використання отриманої земельної ділянки. Населення вимагало від влади будівництва нових громадських просторів, натомість, великий бізнес - віддати землю під забудову їм, наголошуючи на важливості надходжень до бюджету від плати за оренду та податків. Врешті-решт, місцева влада схилилася на сторону громадськості, вирішивши інвестувати кошти у будівництво нової центральної бібліотеки.
У першому варіанті проекту, планувалося знести будівлю покинутого гіпермаркету, а на її місті звести нову кількаповерхову бібліотеку. Проте, з метою економії, архітектори розробили новий проект, який передбачав реорганізацію торгівельної площі та створення нової та стильної сучасної бібліотеки просто всередині будівлі колишнього магазину та складу.


Будівельники кардинально переглянули простір бібліотеки, приділивши особливу увагу інтерєрам. Через економічну кризу, будівництво здорожчало, але у 2011 році міська влада все ж змогла його закінчити. У новому приміщенні знайшлося місце для 16-ти кімнат для публічних зустрічей, 14-ти навчальних кімнат, сотень комп'ютерів. Бібліотека обладнана власною кав'ярнею, конференц-залою, художньою галереєю, книжковим магазином, парковкою на 350 автомобілів та дитячим майданчиком.
Територію навколо бібліотеки озеленили і, навіть, організували пункт прийому книг, за допомогою якого можна було здати прочитане, не виходячи з автомобіля. Всього на проект культурної установи, включно з купівлею ділянки та оновленням бібліотечного та комп
ютерного фонду, було витрачено близько 30 млн. доларів. Сума феноменальна, але цілком реалістична. Наприклад, відповідно до актуального курсу долара, на  гроші, які пішли на реконструкцію НСК «Олімпійський», можна було збудувати 20 аналогічних бібліотек.


 



Протягом першого року роботи нового приміщення бібліотеки, її відвідуваність збільшилася більше, ніж удвічі. Якщо у старій бібліотеці середня кількість реєстрацій читачами протягом місяця коливалася в межах цифри у 100 людей, то після переїзду ця цифра досягає, подекуди, 1,5 тисячі, а самою бібліотекою зараз активно користуються не лише жителі міста, але й усіх околиць.


Сьогодні велетенська будівля у всього лише 120-тисячному місті завжди заповнена людьми. Бібліотека перетворилася на улюблене місце зустрічей місцевої молоді і повернула десяткам тисяч людей любов до читання.

Див.: http://gurt.org.ua/recipes_success/22051/bull/


Немає коментарів:

Дописати коментар