четвер, 14 березня 2013 р.

Шевченківські дні в бібліотеках міста.

Кожного року в березні Україна відзначає Шевченківські дні. Пам'яті великого поета, художника філософа був присвячений тиждень заходів у Центральній бібліотеці для дітей. Діти 4 - 7 класів мали змогу познайомитися з різними гранями творчості Т. Шевченка. Розпочався тиждень "Відеопутівником по картинам Тараса Шевченка". Спеціалісти, які вивчають творчість Шевченка,  вважають, що його мистецька спадщина переважає літературну. За своє життя він створив близько 1200 творів: картин, малюнків, офортів. Він малював портрети своїх сучасників ( і вельможних панів, і простих селян), пейзажі, дорожні замальовки, картини періоду заслання, до того ж працював у різних техніках: акварель, олія, олівець, сепія, гравюра. Написав 40 автопортретів. За допомогою відеопрезентації учні змогли ознайомитися з репродукціями найвідоміших його картин. Бібліотекар Дорофеєва Т. В. розповіла про роботи Шевченка різних періодів його життя.


Літературна спадщина Т. Шевченка надихала багатьох композиторів на створення пісень. Тож наступним заходом, на який ми запросили гостей, стала музична вітальня "Пісні на слова великого поета". Бібліотекар Ревко Л. А. розповіла про історію написання різних пісень, про композиторів, які їх створювали. До того ж діти мали змогу прослухати деякі з цих творів. Найбільше присутніх вразила пісня "Думи мої, думи", яку одночасно виконали 300 кобзарів з різних країн світу. Це стало можливим завдяки Інтернету. Дуже сподобалася пісня "Реве та стогне Дніпр широкий" у виконанні семирічного хлопчика. Завершив музичну вітальню кліп на пісню "Бандуристе, орле сизий" у виконанні Ірини Білик, музику до якої вона написала сама. 


І нарешті, віртуальна мандрівка "Шевченківські місця Дніпродзержинська" "провела" учнів по таким знайомим міським вулицям, на яких вони несподівано для себе відкривали щось незнайоме. З ім'ям Шевченка в нашому місті пов'язані і Шевченківська вулиця, і відомий  кінотеатр, і міський парк, який колись носив ім'я Шевченка, але, на жаль, не зберігся до наших днів, і звичайно, Центральна міська бібліотека, яка з 1939 року носить ім'я великого Кобзаря. У її фондах зберігаються і видання книг Шевченка ще довоєнного періоду, і зовсім нові унікальні книги видавничого дому "Андрій". Про все це підлітки почули під час віртуальної мандрівки та побачили слайди з зображенням старовинних та сучасних видів Кам'янського - Дніпродзержинська.



Шевченківське свято у філіалі № 5.

Синові моєму Тарасові зі спадщини після мене нічого не треба. Він не буде людиною абиякою, з нього вийде або щось дуже добре, або велике ледащо; для нього спадщина по мені... нічого не значитиме.” Слова батька поета надто пророчі, щоб бачити в них тільки випадковість.
Дід Шевченка (з боку батька) за ремеслом був швець; звідси походить і його прізвище. Батьки його були кріпаками поміщика Енгельгардта; батько родом з с. Кирилівки, а мати — з с. Моринці (обидва села Звенигородського повіту).
По смерті батьків малого Тараса взяли під свої крила дві музи - Муза живопису та Муза поезії, - щоб зростити і повести у вічність:
Ой горе тому лебедоньку самому,
Що поросло біле пір'я на ньому...”
Такими словами розпочала свій виступ в музичному залі ДДПС завідуюча бібліотекою Юлія Задорожня.


Сумісними зусиллями викладача української мови та літератури ДДПС Гоцулєнко Л.Є. та завідуючої бібліотеки до свята була підготовлена книжково-ілюстративна експозиція «Життя і творчість Т.Г.Шевченка»















Ніколєнко Олександр,Балихін Едуард, Сторжинський Руслан, Черкасов Ігор привітали дітей поетичними творами Шевченка


 дівчата: Шангар Яна, Улянкіна Галя, Бузмакова Аліна, Своднєва Оксана заспівали  українську пісню.


Немає коментарів:

Дописати коментар