вівторок, 19 березня 2013 р.

Дивосвіт, дивосвіт...Хто придумав оцей світ? ( до Дня Землі).

Любов до рідного краю має бути свідомою; чим більше ми його любимо, тим більше виявляємо бажання дізнатися про нього докладніше. Бібліотека - філія №4 продовжує знайомити своїх юних користувачів - учнів молодших класів НВК №13 з природними чудесами України.


 Цикл відеоекскурсій запланований на допомогу шкільному курсу "Дивосвіт України". З учнями 2 Б класу здійснили відеомандрівку до казкового світу печер Чатир-Дагу.Зокрема, відвідали Мармурову печеру.


Карстове плато Чатир-Даг з неземними, неначе з Місяця, пейзажами багате на печери, колодязі та гроти – всього їх тут налічується понад 160. В усіх цих підземних царствах хоч влітку, хоч взимку тримається однакова температура – близько +9 +11ºС. Еміне-Баїр-Хосар, Тисячоголова, Холодна та багато інших тутешніх печер варті того, щоб хоч раз їх побачити. Та найбільш відома з них – унікальна печера “Мармурова”, відкрита у 1987 р.
“Мармурова” – справжня королева Чатир-Дагу: вона займає 60% сумарної площі й 40% загального об’єму всіх карстових утворень масиву.
 Спелеологи недарма включають “Мармурову” до п’ятірки найгарніших туристичних печер світу. Тут є на що подивитись: Галерея казок, велетенські зали Головної та Нижньої галерей, щедро прикрашені скульптурними сталагмітами й сталактитами, закручені меандри й таємничі відгалуження... Хоча розвідано вже 2050 метрів печери, екскурсійний маршрут лише трохи перевищує один кілометр. 


 Співробітники бібліотеки-філії разом з учнями 4Б та 3А класів НВК №13 здійснили ознайомлюючу відеомандрівку до біосферного заповідника "Асканія Нова". 


Справжній пам'ятник  багаторічній, наполегливій праці людини,завдяки якій, серед південного  степу де в сиву давнину блукали орди кочовиків і виник цей квітучий оазис.
Єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, - має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність..Фрідріх Фальц-Фейн у 1898 році в своєму родовому маєтку за власною ініциативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу.


Бібліотекарі розповіли дітям історію створення  зоологічного та ботанічного парків.А до Великого Чапельського поду, де  в умовах, наближених до природних, утримуються табуни диких копитних з різних континентів. Де протягом усього року напіввільно мешкають бізони, сайгаки, лань європейська, коні Пржевальського, туркменські кулани, благородні олені, кафрські буйволи.Куди влітку  випускають худобу ватусі, стадо антилоп канна, гну та нільгау, зебр та вихідців з далекої Індії – гаялів.Де ближче до осені  збирається велика кількість перелітних птахів: різні види качок, багатотисячні зграї журавлів, сірих гусей, куликів дісталися за допомогою відеофільму.


Також, дітям представили книжки про заповідник, що зберігаються у фонді бібліотеки і вже є на сьогодні бібліографічною рідкістю.


Немає коментарів:

Дописати коментар