вівторок, 5 березня 2013 р.

Презентація видання «Шевченківська енциклопедія».

5 березня 2013 р. о 15.00 Національна парламентська бібліотека України спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук України у контексті бібліотечних Шевченкознавчих студій презентують перші два томи Шевченківської енциклопедії в шести томах. Видання підготовлено за державним замовленням на випуск видавничої продукції Національної академії наук України та випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» 2012 року.
        «Шевченківська енциклопедія» – це масштабний проект Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ, приурочений до 200-річного ювілею Великого Кобзаря.
        Упорядники «Шевченківської енциклопедії» прагнули якомога повніше представити унікальну постать Тараса Шевченка – поета і художника, – висвітлити його визначальну роль у сус пільному житті українського народу: як у культурному розвитку тієї доби, так і в діяльності духовних спадкоємців.
        Автори й укладачі «Шевченківської енциклопедії», проаналізувавши багаторічну історію шевченкознавства, зробили плідну спробу підбити проміжні підсумки розвитку науки про Шевченка. Низка статей-персоналій охоплює інформацію про оточення Шевченка, дослідників його творчості, перекладачів та ін. Можна виокремити такі тематичні розділи, кожен із яких включає ряд довідкових статей різного обсягу: поетика Шевченка; біографія; історія і Шевченко; місця перебування; згадувані Шевченком історичні, міфологічні, біблійні, агіографічні персонажі; Шевченко і літератури – українська, російська, слов’янські, світова література; Шевченко і мистецтво (скульптура, музика, театр, кіно); шевченкознавство; вшанування пам’яті тощо.
          Таким чином, широким колам читачів запропоновано надійний орієнтир у студіюванні творчості геніального митця.
          Керівник проекту «Шевченківська енциклопедія» – В.Л. Смілянська, автор передмови – академік НАНУ І.М. Дзюба. До складу редакційної колегії видання увійшли провідні вчені-літературознавці: М.Г. Жулинський (голова), М.П. Бондар, О.В. Боронь (відповідальний секретар), С.А. Гальченко, П.Ю. Гриценко, І.М. Дзюба, Р.Я. Пилипчук, Г.А. Скрипник, В.Л. Смілянська (заступник голови), Д.В. Стус, Н.П. Чамата.
          Т. 1: А-В; Т. 2: Г-З. Перший том містить 1142 статті, другий – 1081 статтю, де можна знайти основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі.

Немає коментарів:

Дописати коментар