суботу, 26 січня 2019 р.

Клуб квітникарів і садівників у Кам’янському

Відразу два бібліотекаря відділу абонемента бібліотеки на Шевченка м. Кам’янське опікуються зеленим клубом: Алла Бєлєнко - завзята квітникарка та Андрій Енбулатов – біолог за фахом, орхідеїст і кактусист.


Бездоганне володіння словом Алли - члена Дніпропетровської організації Спілки журналістів України та Андрія - письменника, члена літературного об'єднання "Віварт" надає яскравості, вишуканості доповідям.
Майже за шість років існування клубу змінювалися теми, керівники, учасники. Але любов до квітникарства, садівництва лише збільшується. 

Засідання проходять у форматі відеолекцій, консультацій, практичних занять, відвідування  квітників членів клубу, презентацій  власних колекцій,  обміну  рослинами тощо.

До клубу долучилася студія квітів «Аліандр». Давнім партнером нашого клубу є садовий центр "Дворик". 

Наведу лише декілька тем засідань 2018 року:
  • Ландшафт дачної ділянки. Водойми. Орхідеї. 
  • Освітлення садових ділянок. Фіалки.
  • Її величність троянда. Паркові ансамблі Голландії очима бібліотекаря Наталії Бохан. 
  • Червоний колір у садах. Злакові у ландшафті. Генезис роду кактусів.
  • Пряні рослини.
  • Папороті.
  • Орхідейний батл.
  • Колюче диво Андрія Енбулатова.
На січневому засіданні царювала камелія - улюблена квітка героїні книги Олександра Дюма (сина) «Дама з камеліями». Квіти без аромату супроводжували її всюди, і за це її називали  «дама з камеліями».



Чи знали ви, що всі сорти зеленого та чорного чаю робляться з рослини, назва якої Камелія Сіненсіс (Camellia sinensis) або китайська камелія – листочки збирають, обробляють, і в результаті виходить чай, який ми всі так любимо. 

Химерні, немов воскові, квіти камелії з’явилися в Європі в 1738 р. Їх привіз з Філіппінських островів єзуїтський монах Йосип Камель.


На батьківщині — в Китаї і Японії — білі і яскраво-червоні камелії були дуже популярні, але в Європі камелії приживалися важко, і зараз їх вирощують тільки в оранжереях.




За однією з легенд, на вишукані квіти камелії були перетворені прекрасні, але холодні жінки з далекого Сатурна, які не піддалися чарам Амура. В пам’ять про цю легенду квітку камелії вважають символом холодності та бездушності  розповідала Алла Бєлєнко.

Червона камелія – одна з найрідкісніших квіток на нашій планеті. Вона росте лише в двох місцях на Землі: в теплиці Сполученого Королівства Великобританії та в саду Нової Зеландії. 

Про унікальну чайну плантацію в Мукачеві та   про спілкування рослин між собою, які роблять  це не гірше за сучасних людей,  розповів Андрій Енбулатов.




Виявляється, у мовчазної флори є свій власний інтернет. Згідно з новим дослідженням, рослини використовують підземну комунікаційну мережу для обміну попередженнями про ймовірні загрози, казав Андрій.


Андрій та Алла вже готуюються до лютневої  зустрічі! Завітайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар