вівторок, 6 червня 2017 р.

Зелені свята у бібліотеках міста.


У цьому році 4 червня християни східного обряду відзначають День Святої Трійці – одне з головних церковних свят. У народі свято Трійці називають «зеленим» літнім святом. За народними традиціями на Трійцю проводилися гуляння, ворожіння, дівчата пускали по воді вінки.




Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого.
За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу  Трійця вважається  початком народження християнської церкви.
Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. В суботу, напередодні свята, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують лепехою.
Напередодні свят дитяча бібліотека-філія №8 м. Кам’янського запросила дітей з пришкільного табору СЗШ №37 стати учасниками народознавчого калейдоскопу « Зелена неділя квітує чар-зіллям». Завідуюча бібліотеки Тетяна Гончар ознайомила дітей з історією та традиціями відзначання Зеленої неділі.




Діти переглянули відеосюжети та дізнались безліч цікавих фактів про П’ятидесятницю, як інакше називається свято Трійці, та затамавувши подих, слухали легенди та оповідки про «русалчин» тиждень. Кожен бажаючий міг створити свою неповторну композицію із духм’яних трав і квітів.



Всі присутні на заході запаслись позитивними емоціями, вдихнули аромати запашних трав і відмінно провели час.




Для дітей притулку бібліотекарі юнацького відділу Центральної міської бібліотеки провели інформаційно-розважальну годину «Ой зелене свято, ой зелене літо».





Бібліотекарі юнацького відділу виносять подяку спонсорам Володимиру Бойко, Олексію та Ользі Шевченко за організацію святкового столу.
Традиції святкування Дня Святої Трійці не втрачені в наш час, а вивчаються і відроджуються.

Немає коментарів:

Дописати коментар