пʼятницю, 29 січня 2016 р.

День пам’яті Героїв Крут.

Сьогодні ми відзначаємо 98-му річницю загибелі 300 хлопців, які пішли в безсмертя прямо зі студентської і шкільної аудиторії.

 
29 січня 1918 року назва невеликої станції Крути, що розташована на Чернігівщині, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність.

Напередодні 98-ї річниці Битви під Крутами у Центральній міській бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка відбулася  презентація-реквієм книжково-ілюстративної виставки «Від героїв  Крут до героїв Майдану».


На стендах представлені книги, статті, монографії - результати багатьох історичних досліджень.


Активний учасник  Майдану  Олександр Скорік передав бібліотеці багато матеріалів, які він зберіг:листівки, картки, газети, фотографії, флаєра.


Історичні факти про бій під Крутами студентам училища №22  розповіла завідувачка читальним залом Людмила Руденко


Бібліотекарі разом з актрисою Дніпродзержинського академічного музично - драматичного театру ім. Лесі Українки Мариною Юрченко,


краєзнавцем, членом Національної спілки журналістів України Любов’ю Алексієвською 


відтворили події майже сторічної історії, згадували зовсім недавні події, вшанували пам'ять  Дніпродзержинців - героїв Майдану, АТО. 
Заходи,які  присвячені цій темі пройшли у всіх бібліотеках міста.
Наприклад, бібліотека-філія№4 взяла участь у проведенні години історичної пам'яті "Слава героям Крут". Для учнів  НВК№13 були підготовлені відеофрагменти "Бій під Крутами", "День пам''яті героїв Крут",  коротке повідомлення про подію .Учні підготували вірші , якими проілюстрували розповідь бібліотекаря .Хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв.

Для учнів СШ №30 бібліотекою - філією №7 було проведено бесіду-диспут «Пам’ятай про Крути»


Учні 9-х класів дізналися, що в цей день 29 січня 1918 року, майже 100 років тому, відбулася одна з найтрагічніших, а водночас найгероїчніших подій в історії України – загін з 300-х київських студентів вступив в бій з 4-тисячною армією Муравйова, ставши на захист молодої Української Народної Республіки. Молоді захисники увійшли до історії, як символ патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини. Любові, яка сильніша жаги до життя.
Учні мали можливість відгортати назад сторінки 20-го століття переглянувши фільм про бій під Крутами, в якому передавалась сутність та трагічність подій далекого 1918 року.
Яку дорогу вибере сучасна молодь? Чи готове сьогоднішнє молоде покоління, так як юні захисники Крут, віддати найдорожче задля блага майбутнього України?
Відповісти на ці запитання запропонували учням бібліотекари бібліотеки – філії №7 під час диспуту «Що таке героїзм?». Важливо було донести до юнацтва думку, що перед тим як спитати: «Що Україна зробила для мене?» ,треба запитати себе: «А що я зробив для неї?»

Немає коментарів:

Дописати коментар