середу, 6 січня 2016 р.

12 свіжих книжок під ялинку про Різдво, сніг і дива .

Як і минулого року, на українському ринку з’явилося чимало новинок різдвяно-новорічної тематики. Лідером за кількістю видань залишається Видавництво Старого Лева завдяки своїй серії «Різдвяні книжки». Читомо пропонує підбірку книжок,  котрі у цей зимовий час будуть найбільш актуальними та цікавими для малечі. І хоча у списку виключно дитячі книжки, проте більшість із них можна (а часами і потрібно) рекомендувати дорослому досвідченому й вибагливому читачеві.

Про Санту і Баранчика, і про маленьку пригоду


Роб Скоттон. Баранчик Рассел і Різдвяне Диво / Переклад з англійської: Катерина Міхаліцина. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 40 с.
Поєднання казкового і незвичайного із земним практичним – баранчик Рассел ремонтує сани Санти і таким чином рятує Різдво. Шквал позитивної енергетики у ставленні до життя і до будь-яких життєвих ситуацій вибухає через кожну сторінку книжки. Власне сторінок то й небагато, тексту ще менше, але свою справу роблять ілюстрації: чіткі зображення характерів героїв передаються через їхню міміку, жести, пози, а головне – через погляди, через характерні вилупкуваті очі. Малюнки напрочуд динамічні та самодостатні, але, нашу думку, ілюстрації все ж потрібно було зробити навиліт.

Про зайчика і подарунок на Різдво


Іван Андрусяк. Зайчикове Різдво. – Київ: Фонтан казок, 2014. – 16 с.

Ця віршоказка розповідає про вже знайомого зайчика із «зайчикової» серії, який сумував взимку від білої одноманітності та відсутності сонця. Проте помаранчевий подарунок Святого Миколая, а згодом і Різдво виправили цю ситуацію. Казка у віршах із ілюстраціями Юлії Пилипчатіної передає атмосферу буднів, очікування свята та радості від Різдва.

Про чотири слова і лист до Миколая


Валя Вздульська, Даша Ракова. Подорож листа. Історія до свята Миколая. – Київ: Братське, 2014. – 24 с.

Маленька дівчинка Марта написала листа до Миколая. Лист відправляється у подорож по світу. Інтрига полягає в тому, що читач не знає змісту листа, проте має нагоду прослідкувати його мандрівку і побачити фінал. У книжці дуже важливими є ілюстрації – малюнки аквареллю не лише доповнюють текст, а розкривають та пояснюють написане, допомагають дитині дофантазувати та якнайцікавіше уявити історію. Наприклад, конверти зображені з крилами, листа Миколаєві дівчинка пише разом із котиком, а помічником поштаря є собака (читайте рецензію на Подорож листа – ред.).

Про допомогу ближньому, їжаків і ховрашків


Надійка Гербіш. Одного разу на Різдво. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 36 с.

Популярна авторка цілої серії історій витворила неколючий сюжет про родину їжаків, у котрій герої показують приклад «доброго самарянина», допомагаючи заблукалим малятам-ховрашкам. Все майже як у біблійній історії про Марію та Йосифа. Навіть найменшим діткам стане зрозуміло, що Різдво – це не лише прибрана та прикрашена оселя, смачний різдвяний обід, кольорові подарунки та гарний настрій, а й допомога іншим. Ця казка – чудова знахідка для батьків, які хочуть пояснити дитині про безкорисливість і цінність волонтерської праці, про потребу допомагати внутрішнім переселенцям, громадянське суспільство.
Як стверджує сама письменниця, написала казку у перший день 2014 року.

Про Миколая та Щедрий вечір у віршах


Від Миколая до Різдва / Упорядник: Галина Кирпа; художник: Наталія Корнєєва. – Київ: Рідна мова, 2014. – 48 с.
І хоч дизайн і невибаглива верстка збірки повертає нас у 90-ті роки, книжка зацікавила і потрапила у список завдяки видавництву, яке точно не серед лідерів ринку, але яке теж долучилося до різдвяної тематики.
У першому розділі збірника – поезії про святого Миколая. У другому – улюблені народні колядки, щедрівки, віншування. Упорядкувала відома перекладачка та поетеса Галина Кирпа. Вірші написані українськими письменниками: Віра Багірова, Надія Гуменюк, Наталка Поклад, Оксана Кротюк, Василь Слапчук, Катерина Перелісна, Ярослава Бабич, Сергій Цушко та ін.

Про Миколая, звірів та подарунки


Леся Медик-Яремчук. Помічники святого Миколая. – Львів: Свічадо, 2014. – 12 с.
Казка-оповідання про те, як розносячи подарунки діткам, Миколай заблукав. Але на щастя, вчасно з’являються помічники: Гавчик, Мурка, кінь Красень і маленький зайчик, які кожен на свій хист допомагають старенькому розносити дарунки дітям, а Миколай не лишається у боргу. Примітно, що більшість діток знаходить під подушкою книжки. Мова у казціадаптована для найменших діток. Смішні діалоги між святим і звірятками.
З недоліків можна визначити незначну кількість ілюстрацій, як на історію для найменшених.

Про нестримні бажання


Олег Симоненко. Хочу, хочу подарунків! / Переклад: Іван Андрусяк. – Київ: Майстер-клас, 2014. – 32 с.
Ця книга – спроба пояснити феномен «хочу» на прикладі життя маленької Соломії, і навчитися його позбуватися. Події відбуваються перед днем Святого Миколая. Історія дає нагоду вирватися з полону безглуздих дитячих забаганок, отих безкінечних «хочу». Більше того, повість допоможе знайти справжню причину виникнення «хотілок» і примх батьків, які добровільно стають заручниками своїх бажань. Отож, книжка-картинка відкриває таємницю переродження маленької дівчинки Соломії, що може стати гарним прикладом для дітей, а батьків навчить цінувати подарунки, зроблені дитиною власноруч.
Однак варто застерегти непідготовлених читачів від філософсько-релігійних роздумів автора про виховання і «божественних» повчань

Про солодощі й про боротьбу зі злом


Сашко Дерманський. Крамничка тітоньки Мальви. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 56 с.
«Різдвяна історія для справжніх чоловіків» – так пафосно і по-рекламному іронічно можна означити цю дитячу повість. Текст Сашка Дерманського без надміру яскравих побутових деталей та душевних описів, з акцентом на головному на важливому; класична та строга візуалізація ілюстратора Ростислава Попського; персонажі – теж чоловічого роду, за винятком тітоньки Мальви та Мряки, котрі є уособленнями Добра і Зла відповідно, і котрі затівають фінальну битву. Але чарівний фургончик тітоньки Мальви, старання хлопчика Тишка й песика Кучугурки здатні крізь сторінки перенести читачеві всі пахощі та аромати свята.

Про віру, диво, любов, спокій, про народження Ісуса


Богдана Матіяш. Казки Різдва. Книга друга. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 80 с.
Як і попередня, друга порція казок Різдва максимально наближена до теми свята, тобто до його справжньої суті – народження Бога. Казки сповнені небесної радості цієї події, а та радість дуже тиха і спокійна, як зрештою і вся творчість Матіяш. Тому діткам-непосидам доведеться набратися терпіння, аби зачаруватися розповідями, а не надто релігійним батькам – змиритися із розповідями повчального характеру. Авторка наголошує на вдячності як основі людського буття, ніжності, на відкритому серці та щирості до всього навколо.

Уроки виготовлення святкових прикрас і не тільки


Новорічні арт-ідеї: понад 400 ідей. – Київ: Країна мрій. – 128 с.
Ця книжка дещо відрізняється від усіх інших у цьому списку, оскільки тут немає святкових історій чи казок. Натомість тут можна знайти величезний вибір порад та зразків, як самому підготуватися до Різдва чи Нового Року. Янголи, різдвяні віночки, печиво, олені, сніговики – всіх цих персонажів зимових свят можна самому зробити. А для цього потрібно лише матеріали для виготовлення саморобок і – натхнення.
Книжка буде корисна для вчителів малювання і вихователів, які можуть закрити очі на кепську верстку, обрізані зображення й зужитковані шрифти, і для яких головне – саме ідеї.

Про подарунки, чекання та диво


Особливий подарунок у день Святого Миколая / Упорядник: Ю. Березенко; художник: С. Чернишева. – Київ: Братське, 2014. – 56 с.
Цікаві та навіть інтригуючи історії дива, що трапляються з дітьми на свято Миколая. А дивна пригода може статися несподівано і навіть вчасно порятувати. І саме завдяки Святому Миколаєві таке відбувається. Усі герої цих історій отримують особливі подарунки. Тексти живі та динамічні. Авторами є такі відомі письменники: Наталка Малетич, Марія Литвин, Оксана Лущевська, Юля Смаль, Володимир Чернишенко. Яскрава обкладинка та спокійні графічні ілюстрації – від художниці Світлани Чернишевої.
.
Про диктатора, подолання страху та Сніговика


Дзвінка Матіяш. День Сніговика. – Брустурів: Discursus, 2014. – 224 с.
Фантастична повість-алегорія для підлітків. Книжка не схожа на попередні тексти авторки. Писалася під час зимових майданних подій як спроба врятуватися творчістю, чи радше завдяки їй вижити емоційно. Текст цієї повісті з елементами антиутопії – це алюзії на події січня-лютого 2014 в Україні. Сніг – символ боротьби із сірістю та злом, котре поволі захопило Велике Місто. Сніговик, зліплений людьми зі снігу – монумент перемоги добра над диктатором цього міста. Текст не вирізняється динамікою та жвавістю оповіді, проте захоплює читача своїм розміреним кроком описів, приємних дрібничок із життя героїні, дівчинки Ірми, зрештою, сповнений надій на диво та зцілення.

Див.: http://starylev.com.ua/news/12-svizhyh-knyzhok-pid-yalynku-pro-rizdvo-snig-i-dyva

Немає коментарів:

Дописати коментар