неділю, 31 січня 2016 р.

9 книжок для підлітків українською мовою.

Підлітковий вік здебільшого виявляється складним періодом для дітей. Швидкі зміни, що відбуваються з тілом і душею, нові виклики, необхідність самовизначення, часто нерозуміння батьків. Книжка, що вчасно потрапить до рук, може дуже полегшити життя і дітям, і батькам. А хорошу підліткову прозу ще треба пошукати. Книжок багато, але як обрати?
Ось дев’ять творів нещодавно виданої українською мовою підліткової прози.
Рекомендація для батьків: прочитайте самі, перш ніж дати книжку дитині, – дізнаєтеся багато нового.

1


У 12-річної Сімони все пішло шкереберть. Її “не така як всі” мама зійшлася з занудою Інгве, і через це їй доводиться переїхати до іншого будинку, змінити школу і друзів, втратити улюбленого пса Кільроя. Проблеми поглиблюються, коли у новій школі її приймають за хлопчика Симона. Спочатку їй подобається прикидатися хлопцем, але незабаром вона закохується… і закохуються у неї. Добре, що у Сімони є дідусь, до якого можна притиснутися, розповісти про те, що трапилося, разом посміятися – і проблеми вже не здаються такими невирішуваними. Дідусь, який втече рано вранці з лікарні в жіночих чоботях і повідає, що диваком бути набагато краще, ніж занудою, і влаштує незабутню вечірку. Останню.

2 


Тринадцятирічний Адріан має стільки гризот, що ровесникам і не снилося. Вугрі, проблеми у школі, проблеми зі здоров’ям, кохана дівчина зустрічається з найкращим другом, складні стосунки між батьками, які от-от розлучаться, неприйняття його поезії – і то ще далеко не все. Все не буває так зле, щоб не могло стати ще гріше, особливо, коли ти – інтелектуал-підліток. А ще в Адріана є войовнича бабця, здатна захистити онука від знущань. Ну й те, що книжка написана у формі щоденника і листів, додає їй особливого шарму.

3 


Перше кохання, боязке і сором’язливе і водночас сміливе і безрозсудне. На початку Анна ще весела, рухлива десятирічна дівчинка, яка обожнює таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Але ось в її класі з’являється новачок, і звичний світ Анни перевертається догори дригом – вона закохується. На шляху у неї стають суперниці, але це ж кохання – тож всі методи досягнення мети йдуть в хід.


4 


Книга, що вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

5 


13-річним героям оповідань цієї книжки доводиться – може, вперше в житті й часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві – осудом чи співчуттям?..


6 


Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних. Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні. Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримують незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці Магді, яка лежить у комі після нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися…

7 


Щоденник дівчинки-підлітка. Уда Андреа Стоккгейм вже знайома читачам за книгою «Привіт, це я!» – пише про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестричку Ерле, тата й маму, шкільних друзів. І, звичайно ж, про свої перші закоханості. Словом, про всі-всі найпотаємніші таємниці, про які можна писати в чудовому новенькому записнику-щоденнику, який замикається на ключик. Саме через кохання Уда стикається з напруженням у стосунках з близькими, шкільна успішність стрімко падає, а її вчинки позбавляються обережності. Але все можна вирішити, якщо наважитися поговорити щиро.

8 


Цього разу із типовими – і не дуже – підлітковими труднощами стикається Міхал, 16-річний варшав’янин. Він мешкає в просторій квартирі в прстижному районі Варшави, батько більшу частину доби перебуває на роботі, ніколи не відмовляє в кишенькових грошах. У школі теж все добре. Смакуючи перспективу відпочинку в Португалії та мовного табору в Лондоні, хлопець і не підозрює, яку несподіванку готує йому доля. Авторка із традиційною проникливістю і правдивістю відтворює світ старшокласників, з його прагненнями, страхами і бунтарством, та гармонійно переплітає його зі світом дорослих – батьків і друзів родини – для ще більшої глибини та розуміння, наскільки непросте навіть ідеальне, на перший погляд, життя.

10 


Труднощі підліткового віку, негаразди у школі та вдома, перші почуття й розчарування. Головні герої роману – варшавські гімназисти – вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини, з усіма її вадами. Вони закохуються, ходять на вечірки, напиваються, читають і обговорюють дорослі важливі питання. За три роки навчання з одному класі з цими дітьми стається багато цікавого, вони помиляються, але знаходять способи виправитися. А ще в цій книжці повно гумору й дотепів, і немає і натяку на моралізаторство.

Див.: http://blog.yakaboo.ua/9-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BE%D0%BA-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%BA%D1%96%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%8E-%D0%BC%D0%BE%D0%B2/

1 коментар:

  1. Гарна добірка, але анотації з інтернету усі. Немає власного прочитання, порад бібліотекаря-практика. На жаль. І більшість бібліотечних дописів цим "грішать":(

    ВідповістиВидалити