четвер, 23 квітня 2015 р.

10 українських новинок, які варто читати у квітні.

1. Життя Марії
 
Сергій Жадан

*

«Життя Марії» – нова книжка віршів та перекладів Сергія Жадана. Вона містить 80 текстів: 60 віршів самого автора і 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. Вірші написані та перекладені переважно протягом останнього року. За словами Сергія Жадана, ця книжка про любов і ненависть. «Вона особлива тим, що писалась як щоденник – за доволі короткий термін. Відрізняється особливо контрастним поєднанням внутрішнього та зовнішнього, світлого та темного».

 2. Волонтери


 *


Люди для людей! Під цим девізом працюють сотні волонтерів у зоні АТО. Сповнені болю та обурення, віри та гіркоти, суму та надії історії про тих, хто, забувши про спочинок, допомагає біженцям і бійцям АТО, ризикуючи власним життям намагається зберегти чуже.
До книжки увійшли твори відомих українських авторів: С. Жадана, І. Карпи, М. Кідрука, Г. Вдовиченко, Л. Денисенко, І. Роздобудько, І. Славинської, Г. Шиян, А. Любки, К. Бабкіної.

3. Привид із Валової
 
Андрій Кокотюха

 *


Початок ХХ століття, 1909 рік. Успішний київський адвокат Клим Кошовий тікає до Львова від переслідувань царської охорони, де стає лише скромним помічником старого нотаря. Його нудні злиденні будні порушує візит комісара кримінальної поліції: у кишені трупа, знайденого у будинку на вулиці Валовій, виявили візитівку Клима. Сам чоловік загинув за досить дивних обставин, хоча офіційно це нещасний випадок.
Але той дім має у Львові недобру славу. Кажуть, у ньому вже сто років блукає привид Чорної пані. Всякого, хто зустрінеться з нею, чекає погибель. І така смерть на Валовій – не перша. У гонитві за привидом Кошовий та його відданий друг Йозеф Шацький змушені зануритися у львівські нетрі та спуститися на міське дно. Ризикуючи життям, вони таки дізнаються правду про привида. І вона дуже не сподобається загадковій та впливовій красуні Магді Богданович…

4. Країна гіркої ніжності 
Володимир Лис

*

Історія країни у жорстокому ХХ столітті – через історію однієї родини. Три покоління, три жінки, які обирають свій шлях, кохають, ненавидять, страждають і радіють…
У неї було дивне ім`я і дивовижна доля. Даза, дочка радянського чиновника, у 30-х роках пройде пекло дитбудинку, а після війни опиниться на Волині, у вирі повстанської боротьби. Її донька Віталія, витончена естетка, покохає кримінального авторитета. А онука Олеся, у життя якої увірвався Євромайдан, зазнає смаку гіркої ніжності, який дарує справжнє кохання…
Ці жінки не можуть переломити хід історії своєї країни, але разом із нею вони проживатимуть життя таким, яким воно є, – з усім його болем, щастям, бідою і радістю, коли почуття терпкі й щемливі, а ніжність справді гірка…

 5. Крила кольору хмар
 
Дара Корній, Тала Владимирова

 *


Ада росла без матері, а батька взагалі не знала. Вона навіть не здогадувалася, що народилася в сім`ї янголів і стала вигнанницею, сірим янголом. Ні добро, ні зло не беруть її на свій бік.
Господар клубу «Темний янгол», в якого дівчина працює, теж виявився не простою людиною. Він наказав Аді забрати душу Ірен, її подруги. Дівчина не може відмовитися. Чи може? Адже чимало людських душ у полоні Господаря і благають про допомогу. Вона може загинути, допомагаючи їм. Але настав час робити вибір.
Що обере Ада – темну чи світлу сторону?
  
6. Я би хотіла, щоби хтось десь мене чекав…

Анна Гавальда

*

У цій книзі 12 новел, які зуміли підкорити світ і серця читачів – їх перекладено вже на понад 30 мов. Це перша збірка новел Анни Гавальди, яка здобула славу якось геть несподівано, бо видавці не ставили на її твори і особливо не промоціювали їх. Проте читачі давно потребували саме таких текстів: простих, але не примітивних, душевних, але не сентиментальних, щирих, але без шокуючих подробиць. Гавальда, яку тепер називають «ніжним Уельбеком» і «новою зіркою французької словесності», яскраво й проникливо зображає звичайне життя, зовнішня простота якого, приховує безліч потаємних бажань, страхів, мрій та образ, а головне – любові у найрізноманітніших її виявах. Потрібно лише вміти її побачити, відчути, дозволити собі «розплющити» серце і поринути у вир емоцій  

7. Уна і Селінджер

Фредерік Беґбедер

*

Автор романів «Любов живе три роки» та «99 франків» вже давно називав Селінджера своїм улюбленим письменником. І ось Бегбедер розповідає історію першого кохання автора «Над прірвою в житі» і Уни О’Ніл, відомої під ім’ям місіс Чаплін.
З найперших сторінок все відбувається так, як ніби автор взяв читача за руку, змушуючи впасти в сентиментальність. Його оповідання будується навколо історії кохання, яка до цих пір залишається загадкою. Або помилкою. Або блискучою обманкою. Або тільки плодом фантазії. Або символом, про який читач завжди мріяв.
Коротка історія юнацького кохання славетного автора «Ловця в житі» Дж. Д. Селінджера й Уни О’Ніл – дочки американського драматурга Юджина О’Ніла й майбутньої леді Чаплін – під блискучим пером Беґбедера перетворюється на історію цілого диття, де змішуються пристрасть і алкоголь, радість і розчарування, війна і біль  

8. Моє життя та робота. Генрі Форд

Генрі Форд

*

Про Генрі Форда ще за його життя складали легенди, та й досі певні факти його біографії не є остаточно підтвердженими чи спростованими. Проте, незаперечним залишається те, що сенсом його життя була робота. Понад усе Форд прагнув створити машину, яка працюватиме вічно. На шляху до втілення мрії він завдяки вірі у неможливе здійснив переворот у мисленні власного оточення й майбутніх поколінь, які теж змінили своє ставлення до грошей, успішного бізнесу й роботи.
Форд вважав, що саме мислення є найважчою роботою, на яку здатна людина. Це, ймовірно, є причиною, чому ми маємо так мало мислителів. Форд невтомно шукав відповіді на складні питання людської історії, як-от: чому існує бідність; що робить гроші грошима і які можливі трюки в рамках нинішньої фінансової системи, через які різні нації й народи потрапляють під контроль небагатьох людей; чого очікувати від майбутнього…
Про це, а також про те, як виглядає і працює ідеальний продавець у компанії Форда, чи справді нам потрібні автомобілі і навіщо привчати дітей інвестувати в себе – прочитаєте на сторінках цієї унікальної книги.
  
9. Гордий Будьщо
 
Ірена Доускова

*

Чехословаччина, провінційне містечко, 1970-ті роки. Доба т.зв. «нормалізації», як офіційно йменувала тодішня комуністична влада радянську окупацію 1968-89 рр. Оповідачка – восьмирічна Геленка, самотнє дитя з розвиненою фантазією, вчиться, як виживати в жорстокому й брутальному довколишньому світі, не втративши при тому себе. Її мати і вітчим – актори театру, бабця-єврейка загинула у часи Другої світової війни, а батько емігрував у США. В країні починаються нагінки на “ворожих соціалізму елементів”, жертвою яких стає й Геленчина мама, ідеологічний контроль і корупція проникають у школу й родину, затруюють стосунки й нівечать людські долі. Світ Геленчиних дитячих інтересів щільно переплетений із цими трагічними реаліями дорослого життя, які дівчинка наївно витлумачує по-своєму, тож її оповідь часом смішить до сліз, а часом до сліз розчулює.
  
10. Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі
 
Джеймі Олівер

*

Якщо ви любите смачно попоїсти і щодня на вас удома чекає зголодніла родина, тоді дозвольте представити вам абсолютно революційний спосіб приготування їжі. І тут не йдеться про швидкість за рахунок якості. Кожне з 50-ти меню у цій книзі складене так, щоб ви не гаяли ні секунди. Гасло Джеймі Олівера – швидкість і якість! Усі страви в меню ретельно дібрані та протестовані на сумісність, а рецепти розписані так, щоб їх легко було дотримуватися. Опанувавши запропонований у книзі підхід, ви навчитесь ефективно використовувати свою кухню, свій час і отримувати задоволення від куховарства.

Див.: http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/41307/

Немає коментарів:

Дописати коментар