вівторок, 30 грудня 2014 р.

Новорічні витинанки.

Майстер - клас по виготовленню новорічної витинанки провела для учнів НВК № 7 бібліотекар філії  № 6 Надія Лохова.



Витинанка являє собою різновид народного декоративно-прикладного мистецтва, одночасно позначає і техніку-традицію вирізання з паперу, і кінцевий продукт - складні паперові фігури і ажурні візерунки з однотонного паперу. Саме слово як термін широко використовується на території нинішніх Білорусі, Польщі, України. Проте історично традиція силуэтного, тіньового вирізання йде корінням в XV століття, коли європейська знать розважалася таким чином, що, безсумнівно, вплинуло на розвиток цього виду мистецтва в контексті народної творчості. Зокрема, простежується спадкоємність символів і образів. Раніше, коли Новий рік ще не був значним та масштабним святом, таким чином простий люд прикрашав свої «хатинки» до важливих дат - Різдва Христового та Великодня.


Надія Петрівна розповідала дітям,що вибирається  малюнок-шаблон, роздруковується він на принтері або використовується старий перевірений метод з допомогою копірки або кальки на випадок, якщо вам сподобалася ілюстрація з книги або журналу. Пам'ятайте про те, що силуетні витинанки потребують набагато більше терпіння, витримки і зосередженості, ніж витинанки симетричні.
З матеріалів вам знадобиться: канцелярський ніж, ножиці, гумовий або макетний килимок (або обробна дошка), терпіння, натхнення і бажання творити чудеса. Отже, алгоритм наступний: вибрати картинку, перенести її на папір. Щоб уникнути псування меблів, використовуємо макетний килимок, шматок фанери або обробну дошку. Канцелярським ножем зручніше вирізати прямі лінії, ножиці ідеально підійдуть для вирізання складних контурів. Коли новорічна витинанка готова, сміливо клейте її на вікно - можна використовувати двосторонній скотч, силікатний клей або клей ПВА і навіть мильну воду (так по-старому заклеювали вікна наші прабабусі та бабусі).



Можна додати родзинку в свою роботу і розфарбувати витинанку - дуже добре підкреслять святковий настрій різноманітні фарби з глітером і блискітками: срібні, золоті, кольору металік і просто декоративні стрази та сипучі блискітки. Тоді ваша витинанка на новорічну тему воістину буде блищати і привертати увагу.

 Коза по достоїнству оцінить такий паперовий декор на ваших вікнах і неодмінно загляне на вогник, принісши з собою гармонію, благополуччя, щастя, здоров'я, любов та розуміння в будинок.

Немає коментарів:

Дописати коментар