понеділок, 29 грудня 2014 р.

Топ-5 книжок, які варто дарувати на зимові свята.

2014 рік був на диво врожайним для нашої літератури та видавничої галузі. Напередодні довгих новорічних та різдвяних канікул і відпусток, пропоную Вашій увазі топ-5 книжок, які варто подарувати друзям, рідним, знайомим, або й просто собі. Приємного читання! 

Софія Андрухович. Фелікс Австрія

  
Роман Софії Андрухович став найобговорюванішою подією літературного року, що минає. Він зібрав рекордну, як на наш літературний процес, кількість рецензій і навіть спровокував цілу літературно-критичну дискусію. Премія «Книга року Бі-Бі-Сі» лише підтвердила абсолютну першість цієї книжки. У чому її сила? Софії Андрухович вдалося написати роман, в якому створено свій власний – прекрасний і химерний ‒ світ, свою закриту реальність.

Тадеуш Боровський. У нас, в Аушвіці… 


 Ясна річ, важко книжку про Аушвіц, від якої часом волосся стає дибки й шкірою сновигають тисячі мурах, назвати найдоречнішим святковим подарунком, якщо, звісно, не згадати про її безперечну літературну якість. Отож, якщо хочете почитати високохудожню прозу в майстерному перекладі Олександра Бойченка, то Боровський – саме для вас.  Мало хто у світовій літературі так добре писав і розумів буденність і простоту зла, його повсюдність. У ситуації страху, війни, агресії і окупації книжка оповідань Тадеуша Боровського може дати найголовніше – відчуття ґрунту під ногами, ґрунту, на який можна спертися.

Макс Кідрук. Жорстоке небо

  
Гостросюжетне чтиво для любителів трилерів і детективів. За лаштунками історії про технології, розмітку злітних смуг, шифрування розмов диспетчерів і пілотів перед нами постає інша, важливіша оповідь: про людину, жінку, яка мусить вирватися зі свого рутинного життя і довести всім, що вона чогось варта. Всім, але передусім собі – що витримає, знайде вихід, в останній момент врятує єдине, заради чого варто ризикнути життям – честь. Саме реалістичність кожної сцени і фільмова манера письма – коли погляд не оминає жодної деталі, жодного руху – створюють атмосферу напруги, переживання. Під час перегляду фільму жахів можна заплющити очі, під час читання книжки-трилера такої розкоші, на щастя, не передбачено.

Лідія Осталовська. Акварелі 


 Молода єврейка Діна мріє стати художницею, вчиться малювати, перед Другою світовою дивиться культовий діснеївський мультфільм про Білосніжку, потім потрапляє в Аушвіц, де їй наказують доглядати за дітьми. Щоб їх розважити, дівчина малює на стіні барака Білосніжку й гномів. Малюнок бачить демонічний доктор Менґеле, який в концтаборі ставить досліди на циганах, йому для дисертації якраз потрібен ілюстративний матеріал. Зокрема – портрети піддослідних. Діна погоджується їх малювати. Після звільнення в її житті буде шлюб із мільйонером, вілла з басейном у Голівуді й слава. Але до самої смерті Діна боротиметься, щоб повернути собі намальовані нею акварелі. 
Мізелінські Олександра та Даніель. Карти


Цей різнобарвний альбом уже кілька місяців поспіль тримається в топ-продажах українських книгарень. Зрештою, воно й не дивно, бо цю книжку важко вирвати з рук як малечі, так і сивочолих людей: настільки вона гарна, інформативна й дотепна. Справжній шедевр для книголюбів! Я ще не бачив жодної людини, яка б не захопилася цим виданням, яке заслужено отримало найважливішу видавничу відзнаку України: «Найкраща книга Форуму Видавців – 2014». Найцікавіші місця світу й України, неперевершені малюнки та найвища якість поліграфії – ідеальний подарунок.
Гарних свят!

 Див.:http://kontrakty.ua/article/83833

Немає коментарів:

Дописати коментар