середу, 5 березня 2014 р.

Фольклорні посиденьки : «Як на Масляну неділю».

Масляна іде, красне сонечко веде… Масляна - це свято, яке прийшло до нас із сивої давнини - це веселе проведення зими , осяяне радісним чеканням близького тепла, весняного пробудження природи.



У бібліотеці - філії №7 відбулися фольклорні посиденьки «Як на Масляну неділю». Це свято триває тиждень і кожен день має свою назву. Понеділок - зустріч, вівторок – загравання : робили опудало Масляної, каталися на санчатах, прикрашали домівки; середа - ласунка : пригощали млинцями; четвер – розгуляй - хороводи, ігри, пригощають млинцями.; п’ятниця – зимові посиденьки або тещині вечори: чаювання,ходять один до одного у гості ; субота - широка Масляна: частування і останній день Масляниці - прощена неділя.
Вже стало доброю традицією щорічно, напередодні Великого посту збирати в стінах бібліотеки її давніх друзів, її вірних та щирих читачів, котрі не дивлячись ні на що, йдуть до бібліотеки і несуть з собою промінчики світла. Цього року працівники бібліотеки підготували разом з читачами цікаву програму з конкурсами, вікторинами, виставкою листівок,цікавими повідомленнями краєзнавців – Алексієвської Л.В. та Гречаниченко К.Г., презентаціями картин А.М. Жежера та О.В.Жежер , майстер-класом, який проводила волонтер бібліотеки Васильєва О.А. та в якому активно приймали участь усі запрошені на свято.


Святкували останній день Масниці - прощену неділю. У цей день треба було тричі сказати: «Прости мені», на що мала бути відповідь: «Хай Бог простить», тобто людина не брала на себе ролі судді, не мала вирішувати, чи прощати чи ні.
Васильєва Ольга подарувала бібліотеці «Домашню Масляну» і розповіла про такий звичай – протягом року кожен член родини ,коли його образили, повинен перев’язати стрічкою пучок на опудалі «домашньої Масляної», тобто образу ,а в кінці року на прощену неділю спалити опудало разом з усіма образами і простити всім. А ще Ольга Андріївна запропонувала гостям виставку листівок. Частина з них – авторські. Всім дуже сподобався її майстер-клас по виготовленню листівок , і кожен спробував створити свою власну .



Зацікавлено пройшла презентація художньої виставки «Шевченкіана», яку коментував сам автор – Заслужений художник України Анатолій Михайлович Жежер. Приємною несподіванкою була і виставка робіт маслом Ольги Володимирівни Жежер.


А яка ж Масляна без млинців ? Млинці, неодмінний атрибут свята, мали ритуальне значення: круглі, рум’яні, вони являли собою символ сонця. Тому і відзначили це етнографічне дійство : «Масляна щедра гостей всіх вітає, млинцями смачними усіх пригощає». І свято в бібліотеці закінчилося смакуванням млинців – млинці з сиром, з грибами,із м’ясом, з печінкою,з яблуками,з бананами,з мармеладом,з горіховим варенням . Це був фестиваль млинців. Всі присутні отримали справжню насолоду.

















Тож Масляна відбулася - весна розпочалася.


Немає коментарів:

Дописати коментар