неділю, 18 листопада 2018 р.

Як читали великі люди:Наполеон

При всій своїй щоденній зайнятості французький імператор і полководець Наполеон Бонапарт встигав незбагненно багато читати - все життя, в будь-яких умовах, постійно. Він звик до читання ще в дитинстві, у військовому училищі: відносини з однолітками у нього не склалися, і книги дозволяли забути про самотність і життєві неприємності.


Він читав з приголомшливою швидкістю 2 тис. слів за хвилину....


У кожній резиденції у нього була бібліотека, складена з одних і тих же книг, імператор міг продовжувати читання будь-якої книги, переїхавши з місця на місце. Свою величезну бібліотеку в Тюїльрі він перечитав всю, змусивши її секретаря А. Філона вигукнути: «Жодна людина на світі не прочитала стільки книг!» Оскільки ж з дитинства до кінця своїх днів Наполеон мав «надприродну» пам'ять, йому вдавалося накопичувати і переосмислювати неймовірний за обсягом і різноманіттю запас знань. Він читав багато книг про стратегію, тактику, артилерійську справу, біографії великих полководців. 


Задумуючи похід, імператор нерідко наказував своєму  бібліотекарю підготувати для нього похідну бібліотеку, яка складалася з  800 томів і часто змінювалася. Так, в 1808 році Барб'є отримав наказ віддрукувати для Наполеона особливим шрифтом, в особливому зменшеному форматі, 40 томів богословських творів, 40 - епічної поезії, 40 - драматичних творів, 60 томів віршів, 100 томів романів і 60 томів історичного змісту. У відділі історії підбиралися завжди книги, що стосуються тієї країни, в яку Наполеон мав  вторгнутися. Таким чином, знаючи склад похідної бібліотеки імператора, можна було заздалегідь вгадати хід європейських подій.

Тома стояли на полицях всередині коробки, зробленій з червоного дерева. Але, щоб захистити книги від ударів при їзді по бездоріжжю, коробка знаходилася в дубовому чохлі. Всередині вона була вистелена зеленою шкірою або оксамитом. Там же був каталог для кожного конкретного випадку з відповідним номером, щоб не було ні хвилини затримки при виборі будь-якої книжки, яка була потрібна. Наполеон був великим шанувальником мініатюрних книг. Під час своїх військових кампаній він возив з собою так звану «Мініатюрну бібліотеку мандрівника» в спеціальному шкіряному футлярі. У складеному стані бібліотека виглядала як один фоліант.


Книги виховали велику людину. Цитую Наполеона:-
"Покажіть мені людей, які читають книги-і я покажу, хто рухає світ". І це дійсно так!

Джерело:http://booknazy.blogspot.com/ Марина Саричева

Немає коментарів:

Дописати коментар