понеділок, 29 січня 2018 р.

Бібліотечні заходи до 100 - річчя битви під Крутами.

29 січня ми відзначаємо 100-річчя бою під Крутами. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки повстали проти більшовицьких загарбників під станцією Крути. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша — жорстока і кривава. Українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів під керівництвом Аверкія Гончаренка, вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну.
Бій відбувся під Києвом, на залізничній станції Крути біля селища Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. В бою оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости.
Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані та поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір.
Битві під Крутами присвячений Меморіал пам’яті героїв Крут. До його складу входить монумент битви під Крутами, символічна могила-курган, каплиця, озеро у формі хреста, музейна експозиція розміщена в старовинних залізничних вагонах. Меморіал знаходиться біля села Пам’ятне Борзнянського району, Чернігівської області.
До Дня пам'яті героїв Крут  в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки відбувся спогад-реквієм «Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ». На заході були присутні  учні СЗШ №31. 

   
Завідувач юнацьким відділом Валентина Суха  розповіла присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року — це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації.


 Жертовності та героїзму Крут забувати не можна. Валентина Леонідівна ознайомила присутніх з літературою, яка є в бібліотеці з цієї теми  та запросила присутніх переглянути книжкову виставку «Пам’ятай про Крути».


Наприкінці заходу бібліотекарі разом з користувачами вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання.
Битва під  Крутами - подія , що увійшла в історію нашого народу  як символ величної самопожертви і патріотизму у боротьбі за незалежність України. Про це розповіла  бібліотекар бібліотеки - філії№9 Чуйкова Л.І . учням 6-а класу академічного ліцею№15.


Година пам'яті «МолисьМолися,синуза ВкраїнуЙого замучили колись» викликала зацікавленість дітей цим періодом в історії нашої держави.



Немає коментарів:

Дописати коментар