четвер, 19 травня 2016 р.

Сьогодні День вишиванки.


Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято , яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.


Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.
Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Бібліотеки Дніпродзержинська теж долучилися до свята.
У бібліотеці - філії №6 пройшла година народознавства "Сорочку мати вишила мені..."


Бібліотекар філії  Надія Лохова розповідала, що наш народ ставився до вишиванки, як до святині. Вони передавалися з роду в рід, береглися як реліквії. Символічний образ сорочки - вишиванки часто зустрічається в українських казках, піснях, думах. За традицією, дівчина, готуючи придане, мала власноруч вишити своєму нареченому сорочку.
Вишиванка - це символ здоров'я та краси, порядності й чесності, любові та святковості, щасливої долі й родової пам'яті, крім того, вишиванка - це оберіг - повідомила Надія Петрівна. 


Основна мета заходів — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Немає коментарів:

Дописати коментар