неділю, 10 січня 2021 р.

10 найкращих бібліотечних кейсів для дітей

Бібліотекарі – це теж супергерої! Вони кожного дня можуть робити світ кращим

1.Бібліознайки

У 2016 році у центральній бібліотеці для дітей, що на майдані Калнишевського,1-а м.Кам'янське відкрився клуб дошкільників «Бібліознайки». 
Бібліотекарі запропонували півтори години цікавого і корисного дозвілля для дитини у компанії таких самих маленьких розумників. Для занять потрібно мати з собою кольорові олівці, ножиці, сухий клей, альбом для малювання, кольоровий папір.

У  "Бібліознаєк" є свій талісман - бджілка Жужа, яка залетіла до них у вікно і вирішила залишитися з розумними дітлахами.


Бібліотекарі два рази на місяць готують дітям приємне спілкування з книгою, ляльками, цікавими іграми, творчими завданнями. Під час занять діти вчаться висловлювати свої думки й почуття, обговорюють вчинки героїв та казкові події
Ютуб канал центральної бібліотеки для дітей у стислих, але інформативних роликах щотижня розповідають про історію нашого міста, його розвиток, розбудову, визначні пам’ятки та видатних мешканців.



3Запиши мене в  бібліотеку

Вихованці дитсадочку «Дзвіночок» з допомогою бібліотекарів бібліотеки - філії №8 майже місяць готували листи - сюрпризи для своїх батьків з проханням записати їх в бібліотеку.

Бібліотекарі зустрілися  з батьками біля дитсадочка, обмінялися думками:

Чи читають вони книги своїм дітям?
Чи бувають сімейні читання у вихідні або вечорами?
Як викликати у дітей інтерес до читання?
Як обговорювати з дітьми прочитане?
Потім кожна дитина вручила свій лист - прохання або батькові, або матусі, або дідусю з бабусею. 

4. Читання - справа сімейна

У Центральній дитячій бібліотеці великою книжковою родиною зібралися 10 сімей - лідерів сімейного читання. Родини ділилися своїми успіхами, досвідом, читацькими уподобаннями, обговорювали проблеми виховання. На свято завітала «найчарівніша» і «найдосвідченіша» вихователька, гуру сімейної педагогіки міс Ендрю, роль якої  блискуче зіграла бібліотекарка Інна Табакова. 

https://bibliopazlu.blogspot.com/2016/05/blog-post_57.html

5. Картопляний бум у бібліотеці

Бібліотека - філія № 9 влаштувала картопляний переполох. На гостей чекала зустріч з "Картопелькою - вершком" та "Картопелькою - корішком", вікторина "Це картопля - бараболя, завітала до нас з поля".
Діти взяли участь у конкурсах: "Влучний стрілець", "Перевізник", "Картопляний комбайн", "Картопелька - трудівниця". У конкурсі "Картопляний шедевр" дитячі вироби з картоплі були дуже оригінальні та незвичайні.


6. Налякай своєю начитаністю

Поки дорослі розмірковували та  сперечалися  чи проводити Хелловін у бібліотеці, читачі вирішили за нас - святу бути. Одні бібліотеки влаштували вечірки "бібліотечні сутінки", хоррор-квест, книжкові виставки-інсталяції, інші використали елементи арттерапії у проведенні майстер-класів тощо.  


Жодна бібліотека у Кам'янському не має такої кількості читачів, які щодня відвідують це улюблене місце мікрорайону. Це бібліотека-філія№3 м.Кам'янське. На Хелловін чекали з нетерпінням не тільки читачі, навіть кішка Соня.  Волонтерка й читачка, викладачка музики, майстриня Лілія Заславська разом з дітьми щороку створюють незабутню, просто феєричну вечірку.

7. Бібліотечний хаб для приборкання нахаб

Бібліотека - філія №7 - лідер креативних ідей, бібліотечних активностей, організації бібліотечного простору тощо. Здоровий прагматизм, почуття гумору, підтримка колег, друзів і читачів змушують діяти нестандартно: "День огірка", "Цариця вода", День моркви, Як стати козаком за сім днів, Кольоровий тиждень, вільний простір для панянок - тут вам не до жартів. "У них и тот кто глуп - будет ярый книголюб".
Квест "Приборкати динозавра" пройшов на "Ура"! Кожна з 6 команд отримала свої назву та маршрут і почались веселі перегони. Кінцевим пунктом було гніздо головного динозавра, який пильно охороняв призи для тих, хто виконав усі завдання. 

На дні народження сніговика тут побувала і бабуся Ягуся. Бешкетниця. Знайшла в лісі книгу Олега Майбороди і давай з дітьми вивчати чистомовки, загадувати їм зимові загадки, та змагатись у лижних перегонах. А потім знову полетіла додому - в книжковий ліс до бібліотеки.

8. #ПОВНИЙ_ УЛЬОТ#

"Місто професій" у Кам'янському. І центральна бібліотека для дітей не втратила свого шансу познайомити маленьких кам'янчан з професією бібліотекаря. Одні працювали у відділі обслуговування, старанно підбирали читачеві історичні романи, книги англійською для мами, інші охоче шукали відповіді на питання використовуючи енциклопедії, словники. Дехто завітав до відділу комплектування та обробки літератури. Вперше побачили інвентарну книгу, оформлювали карточки до алфавітного каталогу, здійснювали передплату періодичних видань, навіть встигли відремонтувати декілька книжок.

9.Читацький родинний клуб "Джерело" існує у бібліотеці - філії №5 понад 10 років.

Бібліотекарки дарують можливість дітям і батькам відчути себе іншою людиною. Для кожного знайдуть правильну книжку, допоможуть реалізувати творчі здібності, познайомлять із сімейними традиціями.
Тут можна:читати, творити, спілкуватися, пізнавати, жартувати, навчатися, вигадувати, мріяти, товаришувати, помилятися, любити, міркувати.

https://bibliopazlu.blogspot.com/2018/01/blog-post_35.html
https://bibliopazlu.blogspot.com/2017/12/dress-code.html

10. Міняю бібліотекаря

За підтримки програми Бібліоміст стартував проєкт "Міняю бібліотекаря"- обмін між дитячими бібліотекарями туристичного Львова та промислового Кам'янського. Як подолати стереотипи? У чому таємниця бібліотечного креативу?  

Немає коментарів:

Дописати коментар