неділю, 31 січня 2021 р.

600 краваток Ірини Василенко

Строкаті, смугасті, в крапку, з ієрогліфами, гральними картами та клавішами, книжками, котами  із замші, шкіряні та шовкові. В колекції Ірини Василенко — понад 600 різноманітних краваток. Частину з них колекціонерка презентувала на засіданні творчих людей "Хобі CLUB" у бібліотеці на Шевченка м. Камянське.


Колекціонуванням краваток Ірина захопилася 20 років тому. Просто одного разу зайшла до магазину і купила звичайну червону краватку, на якій були зображені прапори кількох країн. Саме вона й поклала початок колекції. Відтоді колекціонування цього аксесуару одягу стало для неї своєрідним хобі. У пошуках нових екземплярів Ірина керується не вартістю і не брендом. Головне — краватка має “зачепити”, привернути увагу.



За словами колекціонерки, краватка не обов'язково має дорого коштувати. Головне, аби привертала увагу.
“Провідні дизайнери світу, як правило, випускають власні лінійки краваток. Але вони коштують чималих грошей. Я ж купую краватки у звичайних “секондах”. Втім, не женуся за кількістю. Серед того розмаїття, яке там є, я обираю якусь одну, на якій або зображено щось таке цікаве, необов’язково реалістичне. Або ж вона сама по собі оригінальна”, - розповідає Ірина.




Багато років колекціонерка пропрацювала  бібліотекаркою, тож чимало знає про історію краваток. Зазначає, наукова назва колекціонування краваток — грабатологія. Цей термін спеціально придумала Гільдія британських виробників краваток для колекції Тома Холмса, який зібрав 10 тисяч різноманітних краваток з усіх куточків світу.

Колекція  грабаталогії Ірини Василенко займає почесне місце у шафі з підсівітленням. Сама ж Ірина  полюбляє прикрасити свій образ цим аксесуаром. Ось і на презентацію в бібліотеку теж одягла червону шкіряну краватку. Власне, того вимагав своєрідний дрес-код. Всі учасники зустрічі також були у краватках.



Керівниця клубу колекціонерів бібліотекарка Алла Гузовська презентувала  не лише  колекцію краваток Ірини Василенко, а й власну, бібліотечну.

Одного разу влітку ми влаштовували  тематичну вечірку в краватках. 



От тоді й почали збирати свою колекцію, вже маємо понад 80 штук. Навіть місцевий журналіст Віктор Куленко із задоволенням віддав нам свою колекцію. Краватки дуже яскраві, з цікавим принтом, більшість - відомих брендів.





Такі тематичні зустрічі у бібліотеці влаштовуються регулярно, демонструючи відвідувачам цікаві колекції — раритетних листівок, порцеляни, ляльок тощо. Їх надають учасники “Хобі CLUB”, що діє на базі бібліотеці. “Родзинкою” кожного такого зібрання — аукціон, де за символічні кошти можна придбати лоти з представлених колекцій.

Бібліотечну колекцію краваток містяни можуть переглянути до 14 лютого просто у вікні бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар