неділю, 9 жовтня 2016 р.

П'ять книг, які зроблять вас щасливішими.

У США та Великобританії набирає популярність новий метод терапії – лікування за допомогою літератури.
Англійські та американські медики продовжують активно використовувати книги замість ліків, пропонуючи той чи інший літературний твір відповідно до недугу, фізичного чи екзистенційного. Особливо ефективна така терапія в лікуванні депресії, стресу і поганого настрою.
Відомий американський бібліотерапевт Сьюзан Елдеркін назвала п'ять книг, які допоможуть позбутися депресивних станів і стати трішки щасливішими. Примітно, що у своїй практиці фахівець використовує не книги для самодопомоги, а літературні твори талановитих письменників і романи. На її думку, відволіктися від повсякденних проблем допоможуть захоплюючі історії, які змінять ставлення до багатьох речей у житті.

 

1.Щиголь, Донна Тартт



Щиголь – третій роман американської письменниці Донни Тартт, опублікований в 2013 році. Лауреат численних літературних нагород, зокрема Пулітцерівської премії за художню книгу 2014 року.
Кому читати: Тим, у кого настали важкі часи
Для чого читати: Для оптимізму
Про що: Прокинувшись після вибуху в нью-йоркському Метрополітен-музеї, тринадцятирічний Тео Декер отримує від вмираючого старого чоловіка каблучку та рідкісну картину авторства Карела Фабриціуса з наказом винести їх з музею. Тео буде кидати по різних хатах і сім'ях – від нью-йоркських меценатів до старого червонодеревника, від будинку в Лас-Вегасі до готельного номера в Амстердамі, а вкрадена картина стане тим прокляттям, що потягне його на дно, і тією соломинкою, яка допоможе йому вибратися до світла.

 

2. Боривітер для підлітка, Погляди і усмішки, Баррі Хайнс



У книзі представлені два романи відомого англійського прозаїка, присвячені життю молоді Великобританії.
Кому читати: Тим, хто перестав вірити в себе
Для чого читати: Для підвищення самооцінки і впевненості в собі
Про що: Трагічна доля підлітка, який задихається в атмосфері відчуження і жорстокості, які панують у суспільстві споживання, але ще більш сумна і безперспективна доля іншого героя, який закінчив школу і не знаходить застосування своїм силам в умовах спаду, що охопив економіку Великобританії.

 

3. Я захоплюю замок, Доді Сміт



Перший роман Доді Сміт, який став культовим ще в 1948 році, перевидається досі й незмінно включається до списків культових книг усіх часів і народів.
Кому читати: Тим, хто втомився і втратив життєву силу
Для чого читати: Для зняття стресу
Про що: Юна Кассандра Мортмейн, вирішивши відточувати літературну майстерність, починає вести щоденник. Вона пише про свою сім'ю – дотепно, іронічно, зворушливо, часом наївно. Її сім'я – красуня сестра, поміркований брат-школяр, екстравагантна мачуха і батько, відомий письменник, автор одного роману, – живе у напівзруйнованому англійському замку, взятому в оренду, і ледве зводить кінці з кінцями. Запахи трав, таємниче світло зірок, романтика класичних англійських пейзажів. Приїзд двох молодих американців, спадкоємців сусіднього маєтку, руйнує звичний уклад. Головне – приходить перше кохання.

 

4. Чарівний квітень, Елізабет фон Арнім




Витончений і щирий психологічний роман.
Кому читати: Тим, хто знаходиться в нещасливих стосунках або перестав вірити в доброту
Для чого читати: Щоб здобути віру в кохання
Про що: Чотири англійки опиняються в полоні краси Італійської Рів'єри. Сірі дні нерозуміння і печалі зникли в лондонському тумані, а перед їх очима постало справжнє диво – старовинний середньовічний замок з чудовим квітучим садом. Кожна з них прагне знайти в цій красі не тільки заспокоєння, але й відповіді на запитання, які мучили її: безрадісне життя, відсутність бажань, відчуття власної непотрібності... Адже будь-якій жінці так хочеться бути щасливою і коханою! І відбувається диво: чарівний квітень дарує їм саме те, чого вони бажають всією душею.


5. Вище крокви, теслі, Сімор. Введення, Джером Девід Селінджер



Вище крокви, теслі — повість американського письменника Джерома Селінджера. Вперше була опублікована в журналі Нью-Йоркер в 1955 році. Повісті Вище крокви, теслі і Сімор. Введення входять до сэлинджерівського циклу про родину Гласс і є ключем до розуміння його Дев'яти оповідань.
Кому читати: Тим, хто намагається пережити втрату близької людини
Для чого читати: Для здобуття заспокоєння
Про що: Обидва твори присвячені постаті Сімора Гласса – старшого з семи братів і сестер, філософа і поета, чиє загадкове самогубство схвилювало не лише членів його вигаданої родини, але й реальних читачів у всьому світі. Оповідання просякнуте духом дзен-буддизму і нонконформізму, і, процитувавши мудрого Бо Ле з даоської казки, яку вночі читають брати Гласс своїй десятимісячній сестрі, можна описати творчість самого Селінджера: «Осягаючи сутність, він забуває несуттєві риси; прозріваючи внутрішні чесноти, він втрачає уявлення про зовнішні. Він уміє бачити те, що потрібно бачити, і не помічати непотрібного. Він дивиться туди, куди слід дивитися, і нехтує тим, на що дивитися не варто».

Див.:http://nv.ua/ukr/style/life/ne-sumuj-p-jat-knig-jaki-zrobljat-vas-shchaslivishimi-236872.html

Немає коментарів:

Дописати коментар