четвер, 4 серпня 2016 р.

Як батьки можуть зацікавити дитину читанням?

Ось кілька порад від фахівців про те, як можна мотивувати дитину полюбити читання:

  1. Покажіть гарний приклад – почніть із себе. Читайте часто й для власного задоволення. Ви створите для своїх дітей модель для наслідування.
  2. Нехай у вашої дитини буде доступ до різноманітної літератури: художньої, довідкової, книжок про хобі та різні зацікавлення.
  3. Заохочуйте діяльність, частиною якої є читання: готуйте з кулінарних книжок, майструйте повітряного змія за книжкою з інструкцією, спостерігайте за птахами та шукайте інформацію про них в енциклопедії…
  4. Читайте бодай десять хвилин щодня.
  5. Не ігноруйте спілкування за допомогою записок: лишайте дітям письмові завдання чи послання на холодильнику й заохочуйте письмові відповіді.
  6. Попросіть дитину принести книжку з бібліотеки для вас або молодшого братика чи сестрички.
  7. Присвятіть один вечір на тиждень родинному читанню замість перегляду телевізора або сидіння в інтернеті.
  8. Заохочуйте дитину за кожної «читальної» нагоди. Пам’ятайте, що читання – це не тільки «великі й страшні книжки», але й комікси, ігри, письмові інструкції, титри в кіно, листування.
  9. Читання книжок повинно асоціюватися із задоволенням. Не нав’язуйте дитині книжок на свій смак: можливо, вони їй не сподобаються. Дозвольте їй обирати книжки самостійно. Переконайтеся, що дитина має доступ до різноманітної літератури.
  10. Не ігноруйте так звану «низьку» літературу, комікси й дешеві журнали. Можливо, саме вони зростять у вашій дитині любов до читання.
  11. Не завершуйте читання читанням. Обговорюйте з дитиною книжки, які прочитала вона, або які ви прочитали разом, згадуйте про події чи персонажів із книжок у різних ситуаціях. Нехай ваше спілкування буде приємним і приносить задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар