четвер, 11 серпня 2016 р.

Учені довели – люди, які багато читають, живуть довше.

Читання книжок пов'язане із продовженням життя, стверджують науковці Єльського університету.
Хочете жити довго – читайте книжки, пропонує The New York Times.  


Для дослідження науковці одного із найпрестижніших американських вишів використали дані опитувань 3635 людей старших 50 років.
Саме спостереження за учасниками відбувалося протягом 12 років.
Вони брали участь у великому дослідженні щодо тривалості життя, однак в анкетуванні були вужчі питання саме стосовно читання.
Вибірку опитаних учені розділили на 3 групи: тих, хто не читає взагалі, хто читає до 3,5 годин на тиждень, а також тих, хто сидить за книжками більше, ніж 3,5 години на тиждень.
Дослідники спробували створити портрет людини, яка найбільше читає. За результатами опитування виявилося, що це, як правило, жінка з вищою освітою та рівнем доходів вище середнього.  
Окрім цих факторів, науковці зважали на вік, расу, оцінку стану здоров'я, сімейний стан.
У людей, які читали хоча б 3,5 години на тиждень, за результатами спостереження, було на 17% менше шансів померти протягом 12 років дослідження.
Ті ж, хто читав більше 3,5 годин мав меншу ймовірність на 23%.
Любителі читання жили в середньому майже на 2 роки довше, ніж ті, хто взагалі не тримав книжок у руках.
"Люди, які витрачають хоча б півгодини на день для книг, за результатами нашого спостереження мали значну перевагу тривалішого життя порівняно з тими, хто взагалі вважає читання марною справою", – розповіла координаторка дослідження, професорка Єльського університету Бекка Р. Леві.
"На фінальні показники також впливали рівень достатку, освіта, пізнавальні здатності людини та багато інших супутніх факторів", – зауважила дослідниця. 
http://life.pravda.com.ua/society/2016/08/4/216104/

Немає коментарів:

Дописати коментар