четвер, 25 серпня 2016 р.

МУЗИКА НЕЗАЛЕЖНОСТІ: 25 НАЙЗНАКОВІШИХ УКРАЇНСЬКИХ ПІСЕНЬ.

2016 — особливий рік української історії. Нашій державі цьогоріч — 25. З цієї нагоди ми вирішили зробити хіт-парад пісень, які свого часу наробили добрячого галасу у музичному просторі незалежної України.
БРАТИ ГАДЮКІНИ ″МИ ХЛОПЦІ З БАНДЕРШТАДТУ″ (1991)
Культовий український рок-гурт, який свого часу першим з українських ″рок-банд″ здобув неймовірну популярність на теренах колишнього СРСР. Важко припустити, яких висот досяг би львівський колектив, якби не класична рок-н-рольна історія — лідер гурту Сергій ″Кузя″ Кузьмінський захопився наркотиками.
ФАНТОМ-2 ″ДВОЄ″ (1996)
Івано-Франківський дует Романа Матіяша та Ольги Гречко стрімко увірвався у тогочасний шоу-бізнес. У свої кращі роки ″фантоми″ давали по 30 концертів на місяць та збирали стадіони. Закінчилось все прозаїчно — закохані розійшлись, дует розпався.

АКВА ВІТА ″А ТЕПЕР УСЕ ІНАКШЕ″ (1997)

Піонери українського євроденсу. ″А тепер усе інакше″ - дуже символічна пісня у їхній творчості. Саме вона ознаменувала стрімкий злет популярності колективу. Однак, як покаже час, український шоу-біз змінився, а дует з Кропивницького (Кіровоград) до змін не призвичаївся і своє місце на музичному Олімпі втратив.

ВВ ″ВЕСНА″ (1997)

Культова пісня не менш культового українського рок-гурту. Свого часу лунала ледь не з кожної праски. Про ″ВВ″ багато говорити мабуть зайве — динозаври українського року, які все ще у грі.

ІРИНА БІЛИК ″А Я ПЛИВУ″ (1997)

В 90-х Ірина Білик впевнено підкорювала хвилі новоствореного українського шоу-бізнесу. Її називали ″українською Мадонною″, а на концертах яблуку було ніде впасти. Роки пройшли, а Ірина Білик і далі займає чільне місце в ″пантеоні″ українських співачок. Особливістю кліпу на пісню ″А я пливу″ стало перше в Україні використання комп'ютерної графіки під час зйомок.

СТЕП ″СМАЖЕНИЙ КАБАНЧИК″ (1997)

Український гурт з Херсона свого часу навчив український шоу-біз торгувати власною творчістю. Тираж однойменного альбому по продажах побив усі рекорди, які існували в Україні того часу.

ОЛЕКСАНДР ПОНОМАРЬОВ ″СЕРДЕНЬКО″ (1997)

В 97-му Пономарьов без проблем збирав аншлаги на найбільшій сцені країни - ″Палаці України″. Альбоми розходились сотнями тисяч примірників. Пономарьова називали ″золотим голосом″. У 2003 році він став першим представником України на ″Євробаченні″. Перший млинець був гливким — 14 місце з 26 учасників. Якби там не було, Олександр і досі займає своє почесне місце на музичному Олімпі України.

СКРЯБІН ″ТАНЕЦЬ ПІНГВІНА″ (1998)

″Страшно веселий″ кліп на однойменну пісню викликав свого часу хвилю здивування серед фанів. Однак, зовсім скоро старі й нові прихильники творчості Кузьми і ко зрозуміли раз і назавжди — творчість Скрябіна може бути різною, але ніколи вона не буде нудною.
 

ОКЕАН ЕЛЬЗИ ″ТАМ ДЕ НАС НЕМА″ (1998)

У далекому 98-му Святослав Вакарчук сидів у холодильнику і не знав, що пройде зовсім трохи часу і він та його команда збиратиме стадіони і найкращі майданчики світу. ″ОЕ″ став експортовим продуктом на рівні з Кличками, Шевченком і Чорнобилем. Після розвалу Союзу про Україну у світі знали мало, але завдяки, зокрема, творчості львівського гурту нас навчились ідентифікувати.

ПЛАЧ ЄРЕМІЇ ″ВОНА″ (1998)

Неодноразовий переможець різноманітних премій та опитувань в номінації ″Найвідоміша пісня останніх надцяти років″. 100% хіт Тараса Чубая був, є і буде популярним. Підростають все нові й нові покоління закоханих юнаків, для яких ″Вона″ - чудовий спосіб розповісти про свої почуття.

ШАОБАО ″КУПИЛА МАМА КОНИКА″ (1998)

Гурт з Дніпра свого часу написав хіт, який і через стільки років цілком можна вважати народним. Покажіть мені людину з того покоління, яка не знає продовження фрази про ″коня без ноги″.

THEВЙО ″ЗОРІ″ (1998)

Творчість дуету Мирослава Кувалдіна і Сергія Підкаури стала точкою відліку стилю реггі в Україні, а пісня ″Зорі″ стала маніфестом українських растафарі.

ВУЗВ ″ЧАС, ЩО МИНАЄ″ (1999)

Реп-колектив з дивною назвою ″Вхід у змінному взутті″ по-праву вважається першопрохідцем в українській реп-культурі. Свого часу учасником колективу був Олексій Потапенко (Потап), який після виходу з колективу розпочав дуетну кар'єру з Настею Каменських.
 

НАТАЛЯ МОГИЛЕВСЬКА ″МІСЯЦЬ″ (1999)

″Місяць″ став для Могилевської квитком у вищу лігу українського шоу-бізнесу. У 99-му пісня стала найкращою в Україні, а саму Наталю визнали найкращою співачкою.

ТНМК ″ВОСЕНИ″ (2001)

Титани українського хіп-хопу, для яких час не перешкода. Фозі, Фагот і команда продовжують збирати найкращі майданчики країни.

ВЄРКА СЕРДЮЧКА ″ГОП-ГОП″ (2002)

До творчості Андрія Данилка можна ставитись по-різному, однак треба віддати належне полтавському парубку. Йому вдалося створити образ, який виріс разом з його творцем від студентських звітів художньої самодіяльності до сцени ″Євробачення″, повз власне вечірнє шоу на ТВ.

РУСЛАНА ″ДИКІ ТАНЦІ″ (2003)

Свого часу Руслана перевернула музичну Європу з ніг на голову. Україна вперше тріумфувала на пісенному конкурсі ″Євробачення″, а платівка ″Дикі танці″ 5 разів ставала платиновою в Україні.

5'NIZZA ″СОЛДАТ″ (2003)

Харківський дует Андрія Запорожця і Сергія Бабкіна став ідейним послідовником ″TheВЙО″у жанрі реггі. Завдяки ″Солдату″ хлопці здобули неабияку любов прихильників, яка не послабшала після розпаду колективу.

СКАЙ ″ТЕБЕ ЦЕ МОЖЕ ВБИТИ″ (2005)

Візитівка тернопільського колективу, майже одразу принесла хлопцям широку популярність. Досить швидко Олег Собчук та команда зайняли свою нішу у жанрі поп-року, однак карму їм зіпсувала співпраця з проросійським політиком Віктором Медведчуком.

ГРИНДЖОЛИ ″РАЗОМ НАС БАГАТО″ (2005)

В листопаді 2004-го, після першого революційного мітингу в рідному Івано-Франківську, учасники дуету Роман Калин та Роман Костюк за 4 години записали пісню на підтримку мітингувальників. Хтось виклав пісню у мережу і наступного дня її співали на Майдані в Києві. Так пісня ″Разом нас багато″ стала гімном Помаранчевої революції. У 2005-му хлопці взяли участь у пісенному конкурсі ″Євробачення″ та посіли 19-те місце.

ТІК ″ОЛЕНІ″ (2006)

Вінницьких фолк-рокерів на чолі з Віктором Бронюком зайвий раз представляти немає необхідності. Пісню про ″небритих і неголених оленів″ чули всі.

БУМБОКС ″ВАХТЕРАМ″ (2006)

Перша платівка гурту ″Меломанія″, записана за три студійні зміни (19 годин!), стала справжнім проривом в українській музиці того часу. Наступний альбом ″Family бізнес″розійшовся сотнями тисяч примірників. Стало зрозуміло, що хлопці прийшли всерйоз і надовго.

ІВАН ДОРН ″СТЫЦАМЕН″ (2011)

Іван Дорн — представник нового покоління виконавців, яким не потрібні продюсери, агенти, контракти. Достатньо лише інтернету, який дозволяє знайти свого слухача в рекордно короткі терміни.

АНДРІЙ ХЛИВНЮК, ДЖАМАЛА, ДМИТРО ШУРОВ ″ЗЛИВА″ (2014)

″Тріо″ українських музикантів записали пісню, яка була присвячена доленосним подіямРеволюції гідності в Україні. Пісня стала композицією ряду документальних проектів.

ДЖАМАЛА ″1944″ (2016)

Через 12 років після тріумфу Руслани на ″Євробаченні″ Джамалі вдалося повторити її успіх. Європа не змогла встояти перед проникливим треком ″1944″, присвяченим депортації рідного для Джа кримсько-татарського народу.

http://www.uamodna.com/articles/muzyka-nezalezhnosti-25-nayznakovishyh-ukrayinsjkyh-pisenj/?
utm_source=daily&utm_medium=email&utm_campaign=20160825

Немає коментарів:

Дописати коментар