середу, 24 вересня 2014 р.

Юліан Тувім: чудеса наяву (до 120-річчя з дня народження).

Польську літературу неможливо уявити без творчого доробку Юліана Тувіма. 


Ю.Тувім (13.09.1854 - 27.12.1953) - один з найвідоміших польських поетів,прозаік,перекладач (переклав польською мовою "Слово о полку Ігореві", поезію 
В. Маяковського, В. Брюсова, Б. Пастернака), сатирик та палкий антифашист. Його ім'ям названі вулиці у Польщі.В рідному місті поета Лодзі є пам'ятник Юліану Тувіму та його музей.
 "Ю.Тувім був поетом натхненним, складним та наївним, великим майстром, найчистішою душею" - писав про нього І.Еренбург.
 Поезія для дітей складає значну сторінку в його багатогранній творчості. Цікаво, що писати дітям Тувіму порадив В.Маяковський під час їх зустрічі у Варшаві у 1927 році. Поет написав півсотні дотепних веселих віршів для малят.
 Зі збіркою Тувіма "Птичье радио" бібліотека - філія №4 познайомила своїх давніх друзів - вихованців старшої групи СДНЗ №21 "Струмочок". Діти прослухали та разом з бібліотекарем обговорили вірші "Очки", "Азбука","Птичье радио", "Овощи", "Янек", "Словечки-калечки","Письмо ко всем детям по очень важному делу" ( в перекладі С.Міхалкова ).















На жаль, в нашій бібліотеці лише одна збірка дитячої поезії Тувіма. Та ще декілька віршів ми знайшли за допомогою мережі Інтернет. Дітям дуже сподобались вірші Тувіма. Ця чудова поезія заряджає оптимізмом, вона виховує у малят любов до людей та природи. Тувім допомагає дитині пізнати світ, ненав'язливо, з гумором розповідає, що добре, а що погано.
Спробуйте почитати малятам вірші Тувіма! Діти неодмінно їх оцінять і полюблять, адже на поезії Ю.Тувіма зросло не одне покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар