вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Тиждень бойової слави в бібліотеках міста.

21 жовтня напередодні 70-ї річниці визволення міста відбулася краєзнавча подорож , яку бібліотекарі філії №4 підготували для студентів групи ОРМП-13-3/9 (куратор Алтухова І.М.) металургійного коледжу.Зустріч була призначена біля пам'ятника Галині Романовій, що розташований в безпосередній близькості від коледжу та бібліотеки. Живучи поряд і проходячи повз, ми не замислюємося, що за дівоча постать у сквері на постаменті. В ці дні, а саме 25 жовтня, виповнюється 95 років від дня народження нашої шанованої землячки. От ми і вирішили розповісти юнакам про її героїчну та водночас трагічну долю біля памятника, а не в стінах бібліотеки. Пам'ятник стоїть у сквері, біля школи,  де колись навчалася Галина Романова і, можливо, деякі з старих дерев, що збереглися, пом'ятають її школяркою.Тому розповідь сприймалася більш проникливо і емоційно.


Для бібліотекарів це був перший досвід у ролі екскурсовода. Нам сподобалося, маємо надію, що екскурсантам теж. Деякі з перехожих теж виявляли цікавість і зупинялися послухати.


Зустріч завершилася покладанням квітів, серед яких були і білі лілії, які так любила Галина Федорівна.


Для тих, хто зацікавився темою, був запропонований  інформаційний буклет, що містить список літератури для більш детального ознайомлення. 
Пам'ять війни - це пам'ять серця. Цю пам'ять несуть у вічність нові покоління , схиляючись у глибокій  повазі перед своїми дідами , прадідами , живими і загиблими , перед усіма солдатами Великої Вітчизняної війни .

Але пам'ять у ці осінні дні все наполегливіше повертає фронтовиків на берег киплячого від вибухів Дніпра , в восени 1943 року ... Такими словами розпочала інформаційну годину для вихованців початкової школи ДДПС провідний бібліотекар    бібліотеки - філії № 5 Ганна Борисівна Какуша .



Маленькі читачі з увагою переглянули відеоматеріали про форсування Дніпра (фільми : «Східний вал» і « Форсування Дніпра »). Разом зі своїм класним керівником Нєсвєт Юлією Геннадіївною обговорили окремі моменти фільму. Діти 4 класів брали участь у гучному читанні вірша В. Гриньова «Однополчанам  - визволителям Дніпродзержинська присвячується». Кращими декламаторами визнані Качуровська Анастасія та Грибов Єгор , які висловили щире бажання брати участь у всіх подальших спільних заходах санаторію і бібліотеки .


У жовтні 1943 року Дніпродзержинськ був звільнений в ході битви за Дніпро - однієї з найяскравіших , героїчних і ,на  той  час , кривавих сторінок в історії ВВВ.У ході здійснення цієї операції на правому березі Дніпра були створені 23 плацдарми , один з яких - Аульський - перебував в районі сіл Аули і Сошіновка під Дніпродзержинськом . Операцію зі звільнення Дніпродзержинська , в основному , здійснювала 46 армія Південно - Західного фронту під командуванням генерал - лейтенанта В.В. Глаголєва за активної участі 8-й гвардійської армії у взаємодії з 17 -й повітряною армією .
Для дітей старшої школи Ганна Борисівна підготувала екскурсію - «Дніпродзержинський металургійний комбінат у роки Великої Вітчизняної війни».

Далі буде...  

Немає коментарів:

Дописати коментар