понеділок, 14 грудня 2020 р.

Дивовижні факти про чай

Далеко не всі знали, що чай необхідно заварювати спеціальним способом.

• якось на одному з королівських прийомів в Європі з чайного листя був приготований... салат! Частування було оцінено, бо ніхто не бажав уславитися неуком.

 • чай не завжди називався чаєм. У трактатах стародавніх китайських мудреців він згадується як «Тсе», «тоу», «чун», «Мінг», а також «ча», що означає «молодий листок».

• в японській мові поняття «чай» і «вія» позначаються одним словом. За легендою, чайне дерево виросло з вій молодого Будди. Він відрізав їх і закопав у землю, щоб не спати під час нічних медитацій.

 • винахідником чайного пакетика називають нью-йоркського постачальника Томаса Саллівана, який вважав, що постачання чаю в металевих банках нераціональна. З того часу чай стали продавати в паперових пакетах. Так і було б до цього дня, чи не впустив один клієнт пакет у воду.

 Появі сучасних одноразових чайних міні пакетів ми зобов'язані цьому казусу.

 • Вираз «чайові» (від англ. Tips) насправді пов'язано з чаєм. У XVIII столітті чаї пили в спеціальних «чайних садах». Там на столиках стояли маленькі дерев'яні коробочки з написом «T.I.P.S.» (ToInsurePromptService - «у забезпечення швидкого обслуговування»). Бажаючи отримати гарячий чай якомога швидше, відвідувачі кидали в коробку монету.

Немає коментарів:

Дописати коментар