четвер, 10 грудня 2020 р.

"Собаче серце": фільм чи книга?

Днями в книжковому клубі "На перехресті" юнацького відділу бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське переглядали та обговорювали екранізацію твору Михайла Булгакова  «Соба́че се́рце» режисера Володимира Бортка. Але спочатку читали повість.



Обговорювали жваво. Думки розділились: одним більше сподобалась книга, другим фільм, треті наполягали на тому, що фільм додав фарб та розуміння твору. Відмітили чудову гру акторів.

Керівниця клубу - бібліотекарка Лариса Лощенкова згадала цікаві факти з життя Михайла Булгакова. Розповіла про те, хто був  прототипом літературного персонажа професора Преображенського, зокрема, дядька Булгакова - лікаря - гінеколога Миколу Покровського, хірурга Сергія Воронова,  біолога Іллю Іванова, Самуїла Воронова тощо.

Професор Преображенський з роману «Собаче серце» заробляв тим, що вживляв немолодим заможним панам статеві залози мавп, а жінкам - яєчники самок приматів. В результаті багатії переживали другу сексуальну молодість і щедро обдаровували «чарівника» грошовими знаками. Пес Шарик, спостерігаючи за клієнтурою Пилипа Пилиповича, зробив висновок: «сороміцька квартирка».

Літературознавці називають цілий ряд фігур, які слугували Михайлу Булгакову в якості прототипів для його героя. Але, мабуть, тільки один з них знайшов світову популярність, заробляючи на тому ж, на чому і Пилип Пилипович. Самуїла Воронова називали «генієм», «людиною, що подарували людям вічну молодість» ... А потім оголосили шарлатаном і навіть ... винуватцем епідемії СНІДу.

Детальніше тут:

https://aif.ru/society/history/metod_doktora_voronova_kak_prototip_professora_preobrazhenskogo_potryas_mir

Немає коментарів:

Дописати коментар