пʼятницю, 25 грудня 2020 р.

Моя колекція сов

Прийшов час і мені розповісти про моїх улюблених совушек  у  хобі клубі творчих людей. Я бібліотекарка.Тому мені часто дарують все, що пов'язане з книгами, бібліотекою: краватки й кулони із зображенням книг, і звісно ж, сов. Бо вони мудрі, красиві та елегантні. 

Ось так і назбиралась нічогенька колекція брелоків, статуеток, олівців, посуду, зошитів, щоденників, картин, годинників, свічників, скульптур, прикрас тощо. Друзі знають чим мені догодити.

Сови злітаються до мене від усюди:з Кіпру, Польщі,Німеччини, Китаю...



Цей романківський перець у вигляді сови з власного городу принесла мені Коверза Валентина Матвіївна. 


А цей палантин подарувала моя подруга Римма Занько

А це останні надходження



Але сови не те,  чим вони здаються...


У книгах, фільмах і телевізійних шоу сови незмінно зображуються як надзвичайно інтелектуальні тварини, але справа в тому, що сову практично неможливо навчити, в той час як інших птахів (папуг, яструбів, і навіть голубів) можна навчити витягувати предмети і виконувати прості завдання. Люди думають, що сови розумні через великі очі, які створюють враження високого інтелекту. 

У західній культурі сови уособлюють знання та мудрість. Зазвичай це пояснюють впливом грецької міфології: богиню мудрості Афіну майже завжди зображали у супроводі сича.  Натомість в Індії сова вважається не мудрою, а навпаки, нерозумною. Словом «улу» (так «сова» звучить на гінді) називають дурнів. 

Стародавні цивілізації широко розходилися в думках стосовно сов. Греки обрали сов для супроводу Афіни - богині мудрості, але римляни були в жаху від цього птаха, вважаючи її носієм сумних ознак. Ацтеки і майя ненавиділи і боялися сов, вважали їх символом смерті і руйнувань, в той час як деякі індіанські племена (в тому числі апачі і семіноли) лякали своїх дітей розповідями про сов, які очікують в темряві щоб вкрасти їх. 

Єгиптяни, які передували всім цим цивілізаціям, вважали, що ці птахи захищали духи померлих, після того, як вони вирушали в підземний світ. 

Це не означає, що сови зовсім дурні! Їм необхідно активно використовувати свій мозок для успішного полювання в нічний час доби. 

Найбільша живуча сова — євразійський філін (Eurasian Eagle Owl, Bubo bubo). Зріст його — 75 см, вага до 4,5 кг, розмах крил — до 190 см. 

Найменша сова — розміром з горобця. Наприклад, перуанська карликова сова (Glaucidium peruanum) має ріст 15 см, важить всього 30 грамів. 

Сови – дуже різноманітна група птахів, в ній більше 220 видів, що належать ряду совоподібних. Загін совоподібних ділиться на два сімейства – совині, або справжні сови, і сипухові. 

Сови живуть на Землі вже більше 70-80 мільйонів років. До такого висновку прийшли вчені після вивчення копалин скам’янілостей. 

Сови живуть у всіх регіонах Землі, за винятком Антарктиди, Гренландії (здебільшого) і деяких віддалених островів. 

У більшості видів сов самки більше, сильніше і агресивніше ніж самці. Вони зазвичай і більш яскраві 

Сови живуть парами. Протягом усього життя сови створюють міцну сім’ю і мають тільки одного партнера. 

Найулюбленішою їжею сов є їжаки, яких вони чистять від голок за допомогою власних кігтів. Кількість переглядів відеороликів з совами перевищує перегляди відео про котів. 

На думку стародавніх єгиптян, сови мешкали в царстві мертвих. Якщо вникати в китайську культуру, то стає зрозуміло, що сови – це уособлення злих сил. 

Розмноження у сов відбувається тільки один раз за рік. За один раз сова може відкласти 3-5 яєць. Яйца тільки самка висиджує, а самець в цей час добуває корм. Годуванням новонароджених пташенят займається і самець, і самка. Найчастіше сови вмирають від голоду. Сова вважається самим тихим птахом у світі. 

Ось моя маленька колекція, що нараховує понад 100 різноманітних речей. Всі іх люблю, всім знайшлось місце, частенько вони є головними предметами наших бібліотечних книжкових інсталяцій.


Немає коментарів:

Дописати коментар