вівторок, 15 грудня 2020 р.

Михайло Старицький: особливі прикмети

Днями у бібліотеці на Шевченка м.Кам'янське згадували Михайла Старицького - письменника, перекладача, театрального та культурного діяча, корифея українського побутового театру…


Що знають учні Кам'янського центру підготовки і перепідготовки робітничих кадрів про цю постать? У шкільній програмі та більшості Інтернет-сайтів все зводиться до сухої хронології. Чи заслуговує сподвижник української культури такого німого пам′ятника? Погодьтесь, що ні.

За допомогою  цікавих фактів, завідувачка відділу бібліографічної та електронної інформації Людмила Ревко разом з вчителькою української мови та літератури Наталією Скурідіною спробували розставити акценти у життєписі Старицького.


Хто з нас не знає веселої комедії «За двома зайцями»?


Виявляється, і фільм учні не бачили й про пам'ятник Голохвастову та Проні Прокоповні не чули, але зацікавилися. Будемо сподіватись, що переглянуть цей фільм ввечері дома.

Виконання Олегом Вінником "Ніч яка місячна" вразило й розчулило, бо саме цей спів виявися для учнів ближчим.

І форма подачі матеріалу через особливі прикмети автора, за якими ми швидко розпізнаємо людину, сподобалась.

Михайло Старицький (14 .11.1839 р- 27.04.1904 р.): особливі прикмети

Родина: Сирота. З 12 років ним опікувався  брат матері, Віталій Лисенко, батько  українського композитора Миколи Лисенка.
 

Освіта: Фізико-математичний факультет, а потім юридичний Київського університету

Захоплення: Театр. Одним із перших українських режисерів розробив питання етики акторів в житті і на сцені. Директор першого українського театру

Гасло: «Нехай Україна у щасті буя, у тім нагорода і втіха моя»

Кохання: Софія Лисенко - молодша сестра Миколи Лисенка.

Псевдо: Гетьманець 

Твір:Історична драма «Богдан Хмельницький».
 
Творець нових слів: «мрія», «чарівний», «зрадливий», «бойовище», «спочин», «дурманити», «страдниця», «нетребство», «безмовний», «бруднити», «хіть», «нестяма».

Пісня: Автор слів «Ніч яка місячна, зоряна, ясная» (муз. Миколи Лисенко)


Немає коментарів:

Дописати коментар