пʼятницю, 26 липня 2019 р.

День в історії Кам'янського

27 липня 1944 р. повернувся з евакуації з Казахстану Дніпродзержинський театр російської драми.



Довідка.

1941 р. – Велика Вітчизняна війна змушує працівників театру евакуюватися до Казахстану. Кам'янське окуповане гітлерівцями.

1941- 1944 рр. – Дніпродзержинський театр руської драми ім. Т. Шевченка інтенсивно працює в евакуації спочатку: в Леніногорську (сучасна назва – Ріддер), а потім в Гур'єві (сучасна назва – Атирау). За три роки поставлені 33 вистави. Більшість з них патріотичної тематики: «Батальйон іде на Захід» Г. Мдівані, «Ключі Берліна» К. Фінна і М. Гуса, «Руські люди» К. Сімонова, «Кремлівські куранти» М. Погодіна тощо. З класичної драматургії: «Стакан води» Е. Скріба, «Пізня любов» і «Без вини винуваті» О. Островського, «Підступність та кохання» Ф. Шиллера, «Весілля Кречинського» А. Сухово-Кобиліна, «Витівки Скапена» Мольєра тощо.

У цей час в Дніпродзержинську в будівлі колишньої Народної аудиторії працює організований німцями Український драматичний театр. В його репертуарі 13 вистав за українськими класичними п'єсами, а також драма О. Сеніка «Марко Отава» про жахіття голодомору на Україні в 1933 р.

1944 р. – У звільнений від німецьких окупантів Дніпродзержинськ повертається Театр руської драми ім. Т. Шевченка, але вже без Бориса Тягна. (Його призначили художнім керівником Одеського українського театру).

Немає коментарів:

Дописати коментар