середу, 12 грудня 2018 р.

Які письменники претендують на Шевченківську премію у 2019 році

Оприлюднили імена письменників-претендентів на Шевченківську премію, що пройшли у 2 тур в номінації «Література». До списку потрапили 16 імен – за них проголосували члени комітету. 



Це:Микола Боровко, Сергій Гальченко, Андрій Гудима, Ігор Гургула, Віра Китайгородська, Василь Клічак, Леонід Кононович, Галина Крук, Андрій Курков, Дмитро Лазуткін, Марія Людкевич (Білоус), Мотрич (Мигаль) Катерина Вакулівна, Ірен Роздобудько, Василь Рябий, Світлана Талан, Сергій Татчин.


Окрім того, на Шевченківську премію претендує Оксана Забужко – в номінації «Публіцистика, журналістика».

Ім’я того, хто отримає премію, стане відомо у 2019 році.

Минулого року Шевченківську премію з літератури отримала Емма Андієвська. Вона отримала 248 тисяч гривень.



Емма Андієвська-українська поетка, письменниця, художниця. Народилася у 1931 році в Донецьку (тодішня назва міста - Сталіно). У 1957-му закінчила Український вільний університет (Мюнхен) за спеціальностями "філософія" та "філологія".Авторка 45 книжок, видала десятки збірок поезій, оповідань та казок,три романи, написала 17000 тисяч картин.Мешкає в Мюнхені. Національну премію України імені Тараса Шевченка Андієвській присудили за збірки "Міста-валети", "Бездзигарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" та "Щодення: перископи".

Всі книжки, всі каталоги вона видавала тільки власним коштом.



2 коментарі: