пʼятницю, 21 грудня 2018 р.

Книга тижня

Книга цього тижня буде незвичайною. Це навіть не звична книга, але її обсяг, тема та ідея роблять її такою. Пост 16+.

Зустрічайте мангу Дзюндзі Іто «Спіраль»!



Жах є провідною темою  твору. Психологічний, анатомічний, реальний, буденний, він присутній у кожному творі автора, але саме у «Спіралі» талант японського стоматолога розкривається повністю.


Людська пиха, зневага до близьких, жорстокість до себе, прагнення задовольнити потреби: це риси другорядних героїв, сірих статистів, котрих Іто навіть не вимальовує індивідуально, доки вони не перетворюються на чудовиськ у лавкрафтівському місті, де всі вулиці зливаються у споконвічну спіраль, а під ногами героїв спить невідоме місто, порожнє та нелюдське.
Здавалося б, що нового у цих кліше? Але автор вміло поєднує відомі нам концепції, аби до дивних перетворень внутрішнього та зовнішнього стану статистів ми ставилися як до нормального відхилення, бо кожен стає тим, на що заслуговує, а суспільство, що не помічає потвор, здатне також на них перетворитися.
У Спіраль звивається повторювана історія, долі людей та потвор, котрих вони годують у собі і тільки головні герої стають дивакуватими маргіналами, здатними протистояти гіперболізованому соціальному божевіллю. 
Чи омине їхні душі прокляття Спіралі? 
І так, і ні.
Дізнатися, що з ними відбуватиметься можна за посиланням: 
https://remanga.org/manga/the-spiral/

Читав і ділився враженнями бібліотекр відділу абонемента бібліотеки на Шевченка Андрій Енбулатов.
Дякую Андрію!

Немає коментарів:

Дописати коментар