четвер, 13 грудня 2018 р.

#НАШІ на карті світу

У Видавництві Старого Лева вийшла книга «#НАШІ на карті світу», яка розповідає про видатних українців.


Вісімдесят коротких оповідань про людей від журналістки Уляни Скицької, які змінили хід історії, досягнення яких вражають, дивують, надихають. Всі герої – українці за походженням чи місцем народження.
Серед героїв – як наші сучасники, (наприклад, львів’янин мореплавець Павло Резвой чи одесит альпініст Владислав Терзиул), так і діячі початку ХХ ст. (наприклад, вінничанин Зельман Ваксман). 


Але більшість героїв «#Наші на карті світу» – про українське коріння яких навіть не здогадуєшся. «Король сигар» Зіно Давідофф народився на Чернігівщині, жив у Києві, де у батька була крамниця тютюну, а до Швейцарії родина переїхала з початком єврейських погромів. Батьки діамантового магната Гаррі Вінстона, який першим здогадався позичати голлівудським зіркам коштовності для церемонії «Оскар», були емігрантами з України. 

Сином українських емігрантів був і мультиплікатор Володимир Титла, який працював над першим у світі повнометражним мультфільмом «Білосніжка і семеро гномів», малював слоника Дамбо та створював героїв «Піноккіо». Лі Страсберг, який зробив знаменитими Аль Пачіно, Мерилін Монро, Марлона Брандо та багатьох інших – також наш, народився у тернопільському селі. 

Ліки проти туберкульозу винайшов Зельман Ваксман родом з Вінниччини, навчався у Житомирі та Одесі. Перші туристи у Непалі з’явились завдяки одеситові Борису Лисаневичу – він відкрив перший готель та ресторан, в меню якого були борщ та котлета по-київські. А ще… Цей список можна продовжувати й продовжувати. У книзі ж вісімдесят історій!

«#Наші на карті світу» читати потрібно неодмінно. По-перше, видання дуже гарне, подарункове, з ним приємно проводити час. По-друге, просто й надихаюче написано. По-третє, у ньому історії про людей, якими захоплюється світ. Про наших людей. Читати про це по-особливому приємно й навіть трохи зворушливо. 

Немає коментарів:

Дописати коментар