пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

Дорожня карта бібліотекаря:перезавантаження професії

Як можна професійно зростати по-новому – ефективно та  із задоволенням.




Якими компетенціями повинен володіти бібліотекар?

По-перше, навчально-пізнавальною компетенцією — вмінням опановувати знання й застосовувати їх для змін та розвитку;

по-друге, інформаційною — здатністю за допомогою інформаційних технологій самостійно шукати, аналізувати, відбирати, обробляти та передавати необхідну інформацію;

по-третє, комунікативною — вмінням вести діалог, володіти навичками взаємодії з користувачами, вмінням працювати в групах, взаємодіяти з різними соціальними прошарками.

Для розвитку цих компетенцій завідувачка методично — організаційного відділу бібліотеки на Шевченка м. Кам'янське Лілія Шушура впроваджує авторський бібліотечний проект "Дорожня карта бібліотекаря: перезавантаження професії".


Обрані бібліотекарі пройдуть курс навчання за темами:сучасний менеджмент бібліотечних фондів, ініціативна діяльність бібліотеки(фандрейзинг, адвокація), інтеграція у віртуальний простір, сучасні форми роботи бібліотеки.


Додам слова авторитетного бібліотекознавця Е.Сукіасяна:"Гарна бібліотека працює також, як великий симфонічний оркестр, в якому кожний виконавець є майстром, а коли потрібно — стає солістом".

Завдання проекту — допомогти бібліотекарям оволодіти усіма інструментами професії, аби бібліотечний оркестр зазвучав ярко і гармонійно.

Навчальна програма реалізується за трьома модулями:теоретичний, практичний, домашнє завдання.Окрім цього — це обмін досвідом, знайомство з кращими бібліотечними практиками, відвідування сучасних бібліотек Дніпропетровщини, самоосвіта.

Програма обіцяє бути насиченою і не легкою, але на 100% дієвою. Бібліотекарі повернуться додому з більшою кількістю ідей. А ще – навчаться взаємодіяти з іншими та стануть для своїх колег прикладом, якому хочеться наслідувати.

7 коментарів:

  1. Дуже цікава програма! Заздрю тим, кому пощастило взяти участь у заняттях. Як добре, що методист займає гідне місце, веде за собою, навчає. Заздрю!!! Хочеться і самій так повчитися.

    ВідповістиВидалити
  2. ярко - українською яскраво. Гарний проект

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за коментарі! Для нас це важливо!

    ВідповістиВидалити
  4. Цікава тема! Творчий підхід!

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую!Ви не уявляєте як розкрився талант більшості бібліотекарів за підготовкою рекламних постів про власні бібліотеки.

    ВідповістиВидалити
  6. Мабуть, цікавий проект, і корисний теж. Успіху йому!

    А в інформації бажано виправити граматичні помилки. Зокрема, немає в українській мові слова "учбовий", є "навчальний", завідувачко ЧОГО - відділУ. Та й з проміжками між словами біда...

    ВідповістиВидалити