суботу, 13 жовтня 2018 р.

Маріз Конде лауреатка альтернативної Нобелівської премії з літератури

Починаючи з 1949 року, Нобелівська премія з літератури вперше не була присуджена.Через скандал Шведська академія скасувала вручення Нобелівської премії з літератури у 2018 році, натомість більше 100 шведських культурних діячів створили Нову Академію й започаткували альтернативну Нобелівській премії.


Номіновано на цю нагороду було 47 кандидатів, серед яких також були Арундаті Рой, Джоан Ролінґ, Маргарет Етвуд, Донна Тарт, Ієн Мак’юен та ін.

До короткого списку потрапили автори, які набрали найбільше голосів під час відкритого голосування, а саме:японський письменник Харукі Муракамі(Муракамі від своєї участі згодом відмовився.),англійський письменник Ніл Ґейман,


французька письменниця, уродженка Гваделупи Маріз Конде та канадська письменниця Кім Тхуі.


За словами представників Нової Академії, Харукі Муракамі є «одним із найвідоміших авторів та перекладачів, роботи якого поєднують поп-культуру із запеклим магічним реалізмом». Маріз Конде вважають «однією з найбільш видатних авторів Карибського моря», яка пише про те, «як колоніалізм змінив світ і як постраждалі повернули свою спадщину». «Історії Кім Тхуі описують кольори В'єтнаму, запахи та смаки, а також розповідають про небезпеки вигнання та пошуку ідентичності», – зауважили в Новій Академії.

Ще однією зіркою в такій чудовій компанії є Ніл Ґейман. «Перемога не зробить мене більш щасливим, ніж перебування в цьому списку, – зазначив Ніл Ґейман, дізнавшись перелік фіналістів нагороди. – Тому я не думаю про це як про протистояння суперників, а як про перебування у славетній і шановній компанії».

Далі журі Нової Академії (до складу увійшли редакторка Енн Палссон, професорка Гетеборзького університету Лізбет Ларссон і бібліотекарка Ґунілли Сандін) оцінили творчість авторів та обрали переможця.

Нею стала Маріз Конде–французька письменниця, уродженка Гваделупи, авторка романів, новел, декількох п’єс та книг для дітей. Вона – лауреатка французьких та іноземних премій, командор Ордена мистецтв і літератури (2001), кавалер Ордена Почесного Легіону (2004), почесна членкиня Літературної академії Квебека (1998) тощо.

Нова премія Академії передбачає нагороду один мільйон крон (приблизно 112 тис. дол.). До речі, Нобелівський лауреат отримав би шість мільйонів крон. Обрати переможця Нобелівської премії з літератури Шведська Академія планує наступного року.

Урочисте нагородження письменниці відбудеться 9 грудня цього року.

Чекатиме на книжки нової лауреатки.

Немає коментарів:

Дописати коментар