четвер, 4 жовтня 2018 р.

Школа-Бібліотека-Дім:читаючий маршрут

Бібліотекар юнацького відділу бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське Наталя Бохан запропонувала учням 4 класу СЗШ№31(Класовод Тетяна Максютенко) взяти участь у реалізації авторського бібліотечного проекту Читаючий маршрут:школа-бібліотека-дім на правах експеріменту,який діятиме до січня 2019 року.Протягом декількох місяців бібліотекар спостерігатиме за розвитком читацьких навичок,  спонукатиме до осознаного читання, вчитиме  працювати з текстом, обиратиме книжки, заохочуватиме до читання.


Під час першої зустрічі знайомилися з бібліотекою, розповідали про  домашні бібліотеки, скільки часу приділяють читанню, яку літературу читають, чиїх рекомендацій дотримуються тощо.
Познайомилися з найбільшою і найменшою книжкою бібліотеки


Розмірковували над тим, чи треба взагалі читати, що станеться с людиною, якщо він не читатиме. 



Всі разом вигадали пароль, за яким відвідуватиме бібліотеку. Ним  став - "Читаючий маршрут".

 

Декілька порад для батьків ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ЧИТАТИ



Сучасних дітей все рідше побачиш з книжкою, а все більше за комп’ютером або перед ігровою приставкою. Добре це чи погано – вирішувати батькам.

Як змусити активного і непосидючого школяра проміняти прогулянки у дворі або баталії в комп’ютерних іграх на нудне заняття, читання на самоті?

Психологи в один голос стверджують, що ні в якому разі не потрібно змушувати – так можна прищепити дитині ненависть до літератури на все життя.

Бібліотекарі зібрали кілька “нешкідливих” способів нав’язати дитині книжку, та так, щоб він сам попросив наступну. У деяких з них нам допоможуть електронні гаджети.

ВЛАСНИЙ ПРИКЛАД- найефективніший спосіб залучити дитину до читання.

Зустрічають по обкладинці

Як правило, діти за шкільною програмою відправляються до бібліотеки. Або читають домашні книги, що збереглися з радянських часів. Сьогодні ж книга може бути справжньою розвагою і твором мистецтва. Так що один з дієвих способів прищепити любов до читання – купити дитині нову книгу в яскравій обкладинці, з ілюстраціями. А ще краще, якщо вона сама вибере її в книжковому магазині.

Змінити ситиацію

Домашнє читання можна замінити дворовим, дачним, пляжним, морським читанням. Не обов’язково саджати дитину за стіл і стежити, як вона пересилює сторінку за сторінкою. Можна взяти книгу у двір і захопити сюжетом всіх друзів школяра. За мотивами книги придумати гру. Приміром, пошуки скарбів чи порятунок Му-му. Головне – фантазувати і проявляти ініціативу, а не залишати дитину з нудною книгою один на один.

Знайти альтернативу

Якщо твір занадто складний або просто не викликає жодного інтересу у юного читача, можна придумати альтернативне рішення. Наприклад, подивитися фільм, знятий за книгою. Або сходити разом на спектакль, поставлений за твором. А потім пояснити дитині, що в книзі – набагато більше подробиць і герої ведуть себе не зовсім так, як у кіно, і читати завжди цікавіше.

Змінити формат

Читати сьогодні можна по-різному. І необов’язково це має бути звична паперова книга. Дозвольте дитині читати за допомогою планшета або електронного рідера. Дітям подобається досліджувати щось нове, і така нестандартна книга може захопити непосиду. Правда, залишаючи дитину наодинці з iPad, будьте готові, що повернувшись застанете його за переглядом фільму чи грою в Angry Birds.

Тому спеціалізований пристрій для читання все-таки підійде більше. Тим більше, рідер може бути такий же безпечний, як і звична книга. В електронних книгах дисплей виготовлений за технологією E-Ink Pearl (“електронний папір”), екран працює без підсвічування, від якого можуть втомлюватися очі при тривалому читанні. На відміну від планшета з TFT-дисплеєм, електронну книгу з технологієюE-Ink можна читати і при яскравому літньому сонці – а значить, букрідер на електронних чорнилах вийде взяти з собою на пляж, у двір або в парк. Головне для батьків – наглядати, щоб у дитини не відібрали дорогу “іграшку”.

Читати вухами

Насправді, аудіокниги з’явилися давно. Ще в радянські часи випускалися грамплатівки, де кращі артисти читали казки та вірші. Сьогодні такий вид книг знову набирає популярність. Можна включиhttps://vsiknygy.net.ua/wp-admin/post-new.phpтидиск із записом перед сном або в поїздці. До того ж, прослуховуючи книжки, дитина розвиває аудиальне сприйняття. Головне стежити, щоб вона не заснула.

ПРИХОДЬТЕ З ДИТИНОЮ ДО БІБЛІОТЕКИ

Сподіваємося, що наші поради стануть в нагоді на практиці. Прищепити любов до читання можна, головне – зрозуміти, що дійсно може захопити дитину. Для початку нехай сам вибирає потрібні йому книги або комікси. І тільки потім підштовхнути його до прочитання більш серйозних творів.

Немає коментарів:

Дописати коментар