середу, 10 жовтня 2018 р.

У Кам'янському влаштували свято картоплі

Що здавалося б може бути більш буденним за звичайнісіньку КАРТОПЛЮ? Та ще присвятити їй ціле СВЯТО? А чи ж варта вона того?
Виявляється, що не лише свята варта, а має навіть власний музей та чималу кількість науково дослідницьких інститутів по всьому світові.



Важко повірити, що насаджувалася вона силою, заборонялася парламентами і спричиняла бунти. До речі, на могилі Пармантьє у Франції весною завжди садять кущ картоплі! Дякуємо тобі, Пармантьє, бо картопля поширилася в Україні саме із Франції!

Місце народження – південна Америка. Вік – 8 тисяч років. Індіанці називали її «папа», іспанці «земляним горіхом», французи – «земляним яблуком», німці –«земляною грушею», італійці – «тартуфоло».
Картопля, картопелька, бульба, крумпля, бараболя, ріпа, як тільки її не називають. Печена, варена, смажена, у борщі, у салатах, у варениках. Нам важко повірити, що вона – чужоземка. 400 років тому картоплю до нас привезли з далекої «холодної країни» (так називають Чилі індіанці). Її відкривали тричі. У Франції вона здобула популярність завдяки агроному та фармацевту Антуану Огюсту Пармантьє. Наполегливий картоплелюб зацікавив заморською квіткою саму королеву, і французька правителька Марія-Антуанетта з’явилась на балу у сукні, оздобленій квітами картоплі. Придворні були у захваті! А от селян довелося привчати до цієї культури хитрістю. Коли картопля дозрівала, навколо полів ставили охорону. Думаючи, що охороняють щось цінне, селяни нишком викопували картоплю, варили їі і їли. 
Та минув час, і всі зрозуміли, яка та смакота – картопелька!

Заступник директора по роботі з дітьми Тетяна Дорофеєва запропонувала всім бібліотекам підтримати її ініціативу і влаштувати свято картоплі для своїх читачів.Минулого року це було свято гарбуза, зараз "Весела картопелька".
Як завжди здивували креативом бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей. З картоплею пов'язано дуже багато цікавих історій, про які діти дізналися від бібліотекаря.Кросворд закріпив ці знання. П'ятеро творчо налаштованих сміливців сголосилися прикрасити свою картоплю. 



Погляньте на ці картопляні скульптурні шедеври!Раділи і діти, і дорослі!




Інші відшукували її серед інших предметів в чарівному мішку, а також зробили одну веселу картопельку для спільного фото "Я люблю картоплю".Під час музичної паузи танцювали під музику,на яку надихнула картопля фрі.



У бібліотеці-філії №5 влаштували бібліопікник "Весела картопелька".



Наїлися нею, нею ж і погралися: збирали картоплю з підлоги із зав’язаними очима на швидкість. А конкурси на розпізнавання наосліп овочів на смак та дотик виявили кращого знавця українського городу. 

Гра "Гаряча картопелька"



«Картопляний баскетбол»



Збирали картоплю з підлоги із зав’язаними очима на швидкість.


А як картопелька смакує… запечена… гаряча… із солоним хрумким огірочком… І, хоча її було багато, діти з’їли все так швидко, що трохи не побили рекорд Пету Бертолетті, який на чемпіонаті світу за 10 хвилин зміг з’їсти майже шість кілограмів цього овочу.




 Три години пролетіли як п'ять хвилин! 

У клубі «Позитив+» бібліотеки-філії №4 з ентузіазмом відукнулись на пропозицію присвятити картоплі одне з осінніх засідань. Це спогади про шкільне дитинство, коли: «Під осінь в кожному селі немов димки димлять жертовні – копають люди картоплі». І незабутній присмак студентської закоханості від печеної в похідних багаттях картоплі, та різноманітні кумедні історії з тих часів коли їздили великими колективами в колгоспи… різне траплялося. 


Власний досвід вирощування «небувалих» врожаїв тієї, що ховає під кущі наші супи і борщі. А вже коли мова заходить про страви та лікувальні властивості диво-бульби... Тут ціла скарбниця секретів та різноманітних тонкощів і порад.


Звичайно, не оминули історію розповсюдження рослини планетою. Довідалися багато цікавих та курйозних історичних фактів. Відповідали на питання вікторини. Пригощалися стравами з картоплі.

Бібліотекарі бібліотеки-філія №2 з учнями художнього відділення ДМШ №3 підготували тематичні малюнки, чудових казкових героїв з картоплі. Лунали жартівливі пісні про картоплю, експонувалися уривки з художнього фільму «Дівчата» про розмаїття страв з картоплі.



Дякуємо картоплі за те, що нас годує, лікує і ніколи не приїдається. Добрих врожаїв та смачних страв!

2 коментарі:

  1. Вона така українська - наша картопля!І страви з неї найсмачніші!А фантазія наших бібліотекарів- невичерпна!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую!Чудове свято і чудові бібліотекарі з читачами

    ВідповістиВидалити