вівторок, 19 червня 2018 р.

Історія моєї громади: минуле для спільного майбутнього

З майже 288 проектів з усієї України до 12 найкращих було обрано проект команди з Кам’янського в рамках конкурсу "Історія моєї громади" від DVV International.


Історико-дослідницький проект «Військові поховання, історія їхнього виникнення, сучасний стан і проблеми увічнення» під керівництвом члена краєзнавчого товариства «Кам’янське-Дніпродзержинськ» Тараса Шульги виборов III місце. 

На запрошення організаторів команда з Кам’янського у складі тютора Тараса Шульги, членів команди: учнів 11 класів Анастасії Сорокіної(НВК №26), Богдана Цюпки(НВК №38), Вікторії Сироватко (НВК №26) презентували свій проект під час семінару «Історія моєї громади»:перші підсумки та переможці», який відбувся у Національному музеї історії України 15-16 червня. 

(Анастасія Сорокіна, Тарас Шульга)

У конкурсі брали учні шкіл, студенти коледжів та молодь у віці від 14 до 18 років під керівництвом тюторів (вчителів історії, працівників освіти, музеїв, краєзнавців, громадських активістів, які займаються дослідженням та популяризацією історичного минулого своєї громади). 
Конкурс мав на меті привернути увагу до місцевої історії та допомогти молодим людям краще зрозуміти методи історичного дослідження. 
Працювало дуже потужне жюрі у складі Оксани Кіс, Данила Яневського, Оксани Кушнир, Андрія Ферта, Ярослава Хрущака.


Два насичених дні - у перший, три тренери - Александр Зинченко, Тарас Олексин та Петро Кендзор, кожен у свій спосіб, проговорили з переможцями принципи історієписання.

На другий -  переможцям  влаштували майже офіційну церемонію нагородження у Національному музеї історії України, де кожна команда представила свою роботу і подискутувала з Оксаною Кіс про локальну історію.
А після обіду у білому шатрі з видом на старовинний Поділ Данило Яневский поділився з переможцями своїм рецептом розвитку історичної пам'яті.
Учасники проекту у захваті розповідали про участь у семінарі. Знайомство з проектами – переможцями залишили приємні враження. Здивували проекти: «Небанальний Сахів:туристичний путівник», «Забута памя’тка Мелітополя:Мелітопольський курган», «Історія виникнення міста Глобине та його назви», «Вуличне мистецтво-мистецтво вулиці:від радянського реалізму до сучасних муралів м. Суми», "Абетка Устилуга" тощо. 
Переможці конкурсу візьмуть участь у молодіжній академії EUSTORY, що відбудеться у листопаді 2018 року в Берліні. 
Проект реалізується представництвом DVV International в Україні у партнерстві з Фондом Кьорбера та у співпраці з Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова доба», міжнародною мережею історичних конкурсів EUSTORY за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. 
Вітаємо наших переможців і маємо надію на їхню участь у молодіжній академії EUSTORY, що відбудеться у листопаді 2018 року в Берліні.

Див.:Проект «Військові поховання, історія їхнього виникнення, сучасний стан і проблеми увічнення»


2 коментарі:

  1. Дякую! І ми радіємо.Це краєзнавче товариство 10 років працює у нашій бібліотеці!У цій перемозі є часточка і нашої праці!

    ВідповістиВидалити