вівторок, 13 лютого 2018 р.

У бібліотеці говорили про Стрітення.

В філії № 6  бібліотекарі розповідали учням СЗШ №7 про свято Стрітення.
Завідуюча філією Лариса Польська говорила, що 15 лютого православна церква відзначає одне з 12 головних церковних свят - Стрітення Господнє. Це свято символізує зустріч людства з Немовлям Ісусом.


На Стрітення Господнє не можна:
- лаятися, сваритися;
- робити прибирання;
- вишивати;
- прати;
- працювати в городі.
Стрітення - свято, в якому переплелися біблійні легенди і язичницькі вірування. З давніх часів вважалося, що в цей день зустрічається зима з весною.
Продовжила розповідь про свято бібліотекар Олена Лебедєва:слово "стрітення" на старослов'янській мові означає "зустріч", а друге значення цього слова - "радість". Свято Стрітення Господнього було встановлено на честь зустрічі немовляти Христа з праведним старцем Симеоном та пророчицею Анною.

Освячені на Стрітення свічки запалювали і ставили під образами під час грози, щоб вберегти людей від грому й вогню. Також громовицю запалювали, коли виникали труднощі при пологах, коли в селі траплялася пожежа або катаклізм, при нападах епілепсії у людини або для того, щоб забезпечити тому, хто при смерті, безболісний перехід в інший світ.
Громова свічка зберігалася за іконами. Яка б не траплялася в сім'ї подія — радісна чи сумна — запрошувався священик, який служив молебень і запалював її. Втім, свічка не згоряла до кінця, її періодично відновлювали - нарощували і користувалися чарівним вогнем лише в найбільш важливих випадках.
Стрітенську воду збирали з бурульок і додавали до звичайної води. За повір'ями - така вода цілюща: лікує рани і внутрішні захворювання, рятує від "злого ока", відьми, вовкулаки. Нею кропили вояків перед боєм та чумаків перед походом, пасічники окроплювали нею вулики на початку сезону, а господарі - худобу під час першого вигону на пасовище.
Наші предки помічали: якщо на Стрітення з даху вода капає, то зима ще довго буде триматися. Якщо у цей день буде сонце, чекай суворих морозів. Снігопад віщує дощову весну, ясний захід – припинення сильних морозів. Ясна і тиха погода обіцяє хороший врожай.
У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч у двір: якщо вранці буде роса – врожай, нема роси - погана ознака.
Одна з цікавих прикмет на Стрітення Господнє – заборона класти у цей день гроші на кухонний стіл. Удача може відвернутися від вас, а гроші витікатимуть крізь пальці.

Немає коментарів:

Дописати коментар