пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Як не стати жертвою "Синього кита" - тема в бібліотечній "Школі виживання".



23 березня відбулося чергове засідання у "Школі виживання" при бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для молоді міста.


Напевно, немає людини, яка хоча б раз в житті не піддавався маніпулюванню. Від цього піти не вдається нікому з нас, але щоб не стати справжньою маріонеткою в руках досвідченого маніпулятора, щоб не потрапити в залежність, варто знати деякі секрети, якими користуються ті, хто бажає смикати за ниточки, керуючи людьми – почав свій виступ відомий журналіст Валентин Фіголь.


Суть маніпулятивної діяльності - підміна справжніх цілей, намірів помилковими. Але той, хто виявляється жертвою маніпулятора, найчастіше думає, що бачить справжні події і відчуває справжні почуття.
Якщо вас хтось просить про що-небудь і каже: «ну заради мене!» - Це маніпуляція. Найчастіше так маніпулюють чоловіками дружини, дітьми батьки. Запам'ятайте: маніпулятор працює виключно з почуттями. Якщо ви відмовите маніпулятору - він тут же образиться: «як, ти не хочеш мені допомогти?». І нам вже і самим стає соромно і ми погоджуємося.
Що з нами роблять вправні маніпулятори з торгівлі! Якщо раніше в наших магазинах продавці нагадували партизан на допиті, то тепер, варто переступити поріг магазину, як з усіх боків до тебе поспішають уважні продавці, які навперебій починають вас нахвалювати. І пропонують вам те, без чого, за їхніми словами, ви зараз просто не зможете жити, адже вже все, що поважають себе люди це купили. І що ми найчастіше робимо? Купуємо, так як нам незручно піти без покупки, адже стільки часу було приділено особисто мені, і нехай я не купив те, що пропонували, але нічого не купити - це якось незручно.
Потім говорили про так звані групи смерті. 


Валентин  зазначив, що якщо підліток приєднався до групи смерті, задовольнив свою цікавість і намагається покинути "гру", адміністратори таких груп вдаються до шантажу і погроз. При цьому злочинці використовують інформацію, отриману безпосередньо від самого учасника або від наведених їм друзів. Оперативники відзначають, що такі дії модераторів груп смерті є маніпуляцією і не несуть реальної загрози.
"Подібний прийом - один з інструментів психологічної маніпуляції для виведення з рівноваги потерпілого і його залякування. Такі повідомлення не несуть в собі реальної загрози. Вони є лише психологічним інструментом для досягнення мети зловмисником, оскільки самі" адміністратори " фактично знаходяться за межами України і не мають реальної можливості втілити в реальність свої погрози.
Продовжили зустріч в режимі "питання - відповідь" . На запитання студентів відповідали юрист і правозахисник Павло Верезуб, координатор проекту Володимир Бойко.


Що для вас важливіше – ваше життя або маніпуляція  з боку морально нечистоплотних людей? Вибирати вам.
Зробіть правильний вибір!

Немає коментарів:

Дописати коментар