четвер, 4 лютого 2021 р.

Бібліотеки Кам'янського у формуванні внутрішнього іміджу міста

Імідж Кам’янського формується у жителів через знайомство з краєзнавством. Тому бібліотеки все частіше використовують в роботі з аудиторією комунікативні технології, спрямовані на просування певного образу міста: квести, інтерактивні зустрічі, краєзнавчі марафони, фотовиставки, інтерактивні ігри тощо.

(Художник Іван Харітонов)
З точки зору формування іміджу міста одним з найбільш важливих бібліотечних проєктів є краєзнавчі екскурсії. На них приходять в першу чергу мешканці Кам'янського, які хочуть більше дізнатися про своє місто. 

Екскурсії охоплюють різні періоди історії, найцікавіші райони, особливості пам’ятників і пам’яток у них. Тексти ніколи не повторюються, оскільки автори враховують вік і рівень зацікавленості та підготовленості туристів (школярі, студенти, робітники, вчені, групи колег, випадкові збірні групи, гості міста). 

Ось невелика частина екскурсій, що проводять виключно бібліотекарі: Нічна екскурсія Кам'янським, Містичне Кам'янське, Цікавинки парку культури та відпочинку, Розарій, Невідоме Кам'янське тощо.

Не кожна бібліотека може похвалитися тим, що має власну картинну галерею. У  бібліотеці на Шевченка м.Камянське  вона існує з 2014 року, коли 30 картин Євгенія Івановича Лебедєва були передані  в дар бібліотеці дружиною художника – Лебедєвою Валентиною Іванівною. Нашу картинну галерею відвідують навіть туристи з інших міст.

Під час карантину бібліотекарки проводили онлайн екскурсії.

Центральна бібліотека для дітей відкрила ютуб канал БібліоЧат для кам'янЧат.  У стислих, але інформативних роликах щотижня розповідають про історію нашого міста, його розвиток, розбудову, визначні пам’ятки та видатних мешканців.
Наводжу лише один відгук на їхні публікації:"Дуже приємно з Вами згадувати історію нашого міста та подорожувати! Підіймає настрій приємний голос екскурсовода!!! Робіть і далі такі цікаві подорожі по нашому місту та розповідайте його історію. Надсилаю це відео подругам до Німеччини та до Америки. Вони там зараз живуть та з радістю згадають своє рідне місто! Дякую Вам за роботу. Подальших творчих успіхів!!!" (С.Сабина).

У краєзнавчу діяльність входить знайомство городян з місцевою літературною спадщиною - поетами і прозаїками, що також є важливим аспектом формування внутрішнього іміджу міста: зустрічі наживо, онлайн презентації, флешмоби #1день_1книга, постійні рубрики на бібліотечній сторінці фейсбук "Моє Кам'янське, місто яке варто відвідати":"День в Історії Кам'янського", "Вони збагатили культуру Європи", "Кам'янське надихає".

Поряд з традиційними зустрічами з письменниками, поетичними читаннями використовуються медійні формати. Так, на сайті центральної бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка, сторінці бібліотеки у фейсбуці створений розділ #слухаймо_ пріднипров’я. Зберегти для наступних поколінь живий образ і голос письменників, наших сучасників - ключове завдання проєкту.

Люди не знають, що у нас в місті є письменники, які вони пишуть про Кам'янське. Городяни асоціюють місто з собою. Якщо емоційне сприйняття міста людиною збігається з прочитаним описом в художньому тексті, виникає сполучення внутрішнього настрою читача та письменника. Це фактор впізнавання, виникнення ідентичності.

Бібліотека грає на контрасті, запрошуючи українських письменників поряд з місцевими, але городяни завжди починають питати гостей, чи вперше вони в Кам'янському, що їм сподобалося.




Завдяки спілкуванню з талановитими земляками, можливістю зустрінутись з лідерами думок у сфері культури, поставити їм питання у жителів формується певний образ міста - творчого, інтелектуального. Через знайомство з письменниками - сучасниками аудиторії прищеплюються локальні культурні міфи, що змінюють сприйняття міста.

Бібліотеки перетворюються в конкурентоспроможне місце для проведення дозвілля. Вони проводять не лише  камерні заходи у своїх стінах, що проходять 3-5 разів на тиждень, а й  великі міські фестивалі та акції: Фестиваль рудих, Смаколикфест, активності до дня міста, ярмарки тощо.

Кожна бібліотека має своє родзинки та особливі краєзнавчі знахідки. Краєзнавча діяльність надає нашим бібліотекам місцевого колориту, регіональної специфіки, самобутності. Таким чином, силами бібліотекарів формується спільнота городян, захоплених книжковою культурою і сприймають своє місто через призму бібліотечної діяльності.

Від безпосередніх вражень та емоцій, які формують почуття «малої батьківщини» – до систематизованих знань про рідне місто - місія краєзнавчого товариства "Кам’янське – Дніпродзержинськ, що презентувало себе територіальній громаді Камянського 12 років тому. 

Краєзнавці ведуть пошуково-дослідницьку, творчу, редакційно-видавничу, інформаційно-просвітницьку  роботу. Вони активно працюють у топонімічній комісії Кам’янської міської ради, координаційній раді з розвитку туризму, опікуються пам’ятниками, військовими похованнями. Родзинкою цього року стали не лише засідання офлайн і онлайн, але запис доповідей та публікація їх на сторінках «Бібліотека на Шевченка» та «Моє Кам’янське» у фейсбуці.

Кам'янчанам дуже подобаються інтерактивні ігри, що готує сектор краєзнавства та публікує їх на сайті бібліотеки на Шевченка  lib.kam.gov.ua: конкурси, вікторини, квести, фотоквести тощо.



#10 днів_10пазлів ФотоквестБібліотека на Шевченка та автори книги «Білі плями історії Кам’янського — Дніпродзержинська» Олександр Слонєвський та Олег Мороз запропонували кам’янчанам скласти пазл "Світлина старого Кам'янського".


Можна стверджувати, що для цієї частини жителів імідж міста частково формує бібліотека, тому, що тут городяни отримують інформацію про малу батьківщину, тим самим в їхньої свідомості формується певний образ.

Люди, які приходять на заходи, транслюють потім  якийсь образ свого Кам’янського, який наповнений творчими подіями й цікавими людьми.

Не можна сказати, що ми створюємо культурний шар - він дуже великий і проходить відразу по всьому місту, складається мов стільники, з окремих осередків. Але осередок, яку створює бібліотека, так само міцна, як всі інші.

Бібліотека дозволяє городянам проявляти ініціативу і дає безкоштовне приміщення для подій, клубів, забезпечує інформаційну підтримку. Отже, установа культури сприяє зростанню громадянської активності, що може позитивно позначитися на іміджі міста в очах його жителів.

Таким чином, бібліотечні установи мають достатній потенціал у вигляді технологій, матеріальних і людських ресурсів, щоб зробити внесок у формування внутрішнього іміджу міста. 

Нам є чим здивувати жителів нашого міста.
У бібліотеці на Шевченка навіть вікна працюють на користь читачеві!

Вікна, що говорять: Камянське в кожному з нас





Немає коментарів:

Дописати коментар