пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

Книга, яка допоможе говорити з підлітками на складні теми

Книжковий клуб юнацького відділу «На перехресті» замахнувся на  роман  Роберта Корм'е «Шоколадна війна» вперше опублікований в 1974 році. 


Критика прийняла «Шоколадну війну» із захопленням, а в 1988 році за книгою був знятий однойменний фільм, пізніше його номінували на премію «Незалежний дух» як краще дебютне кіно.


Торгівлею у звичайній приватній школі Триніті адміністрація школи прикриває свої брудні махінації. Кожен із учнів щороку щось продає, нині йдеться про 50 коробок шоколадних цукерок. Продавати цукерки заради честі школи — ось обов’язок кожного учня Триніті. Почесний і начебто добровільний. Але спробуй відмовитися, як 14-річний дев’ятикласник Джері Рено, і тобі покажуть, яким може бути життя «білої ворони». Цькування, фізичні розправи, дзвінки додому — всі, здається, вже давно знають, якими жорстокими можуть бути підлітки. Якщо ж у справу включається напівлегальна школярська спільнота Варти, яка контролює життя школи, усе стає ще серйознішим. А відмова від продажів усупереч прямому розпорядженню Варти — мало не смертельний вирок.



Багато хто думає, якщо не говорити про проблему, то її ніби немає. Але це не так. Люди завжди хворітимуть, наркотики нікуди не зникнуть, а в школі не всім пощастить з однокласниками. Як би ми не старалися, проблеми прийдуть до наших дітей; питання лише в тому, чи будуть вони до цього готові. Тому говорити про складні речі необхідно якомога раніше, а викладати якомога простіше, що б дитина зрозуміла, чому так відбувається і як це пережити. Ось тут стане в пригоді література: автор підняв проблему, захопив історією, оголив її непривабливу сторону й показав вихід з ситуації, а дорослому залишається тільки обговорити прочитане.

Раджу звернутись до рекомендацій Оксани Рішки "5 книг, які допоможуть говорити з дітьм на складні теми" https://thepage.ua/ua/style/life-style/5-knig-yaki-dopomozhut-govoriti-z-ditmi-na-skladni-temi та суб’єктивний блоґ про дитячі й підліткові книжки "Читацькі нотатки Христі Нечитайко" http://nechytaiko.blogspot.com/2013/08/blog-post_12.html

Немає коментарів:

Дописати коментар