середу, 8 квітня 2020 р.

Газета «Кам’янські вісті»: уривок з нової книги О.Слонєвського і О.Мороза


Про газету «Кам’янські вісті», що виходила в місті під час гітлерівської окупації, досить докладно викладено в авторській книзі О. Слонєвського «Путешествие из Каменского в Днепродзержинск и обратно». Однак тема ця не вичерпана. В попередній праці розповідь про офіційний орган Кам’янського була зосереджена на загальній характеристиці газети. Головним чинником дослідження став висновок: твердження, що «Кам’янські вісті» були суто «профашистською газетою», не відповідає історичній правді.



І справді, газета постійно давала матеріали патріотичної тематики, намагаючись пробудити у читача любов до України, гордість і біль за її славну та тяжку історію. В діях міської управи на чолі з головою Олексієм Самійленком ясно просліджувалась мета відродження Кам’янського як українського міста у складі майбутньої вільної держави. Інструментами цього відродження мали стати школа, церква, театр, товариство «Просвіта», Український дім, діяльність котрих «Кам’янські вісті» регулярно висвітлювали різноманітними дописами, нарисами, замітками тощо.

Одночасно газета не була й не могла бути незалежним органом, оскільки окупанти здійснювали тотальний контроль за всіма проявами громадського життя, приділяючи особливу увагу засобам масової інформації. Тому треба чітко розділяти так би мовити нацистську та українську складові частини часопису. 

Думка про необхідність дати читачам більш докладні відомості про газету «Кам’янські вісті» не суперечить свідомого обмеження напрямів публікацій. Немає жодного сенсу оприлюднювати пропагандистські бравурні матеріали про перебіг військових подій на німецько-радянському фронті, картинки з «штаб-квартири вождя» або промови нацистських керманичів. Доцільно зосередитись виключно на матеріалах місцевої тематики, які подаються практично без коментарів, але з необхідними скороченнями. Ці матеріали досить красномовно передають атмосферу життя окупованого міста, яка змінювалася залежно від становища на східному фронті. Треба також розуміти, що численні ухили в бік штадткомісара міста, Великонімеччини та «непереможної Німецької армії» робились не з великої шани до означених адресатів, а з метою замилювання очей для можливості висловити свою думку в інших рядках.

Отже, газета «Кам’янські вісті» виходила з 4 вересня 1941 року тричі на тиждень. Останній відомий номер часопису надрукований 4 вересня 1943 року. Ідейним керівником видавництва був голова міської управи Олексій Самійленко, головними редакторами працювали послідовно Іван Куменко, Іван Артюх, Петро Бихно; цензуру з боку окупаційних сил здійснювали військовий комендант та штадткомісар Кам’янського.
 Мова виданняукраїнська. Орфографія збережена. Обсяг газети від 2 до 4 сторінок. Наклад – до 4000 примірників. Газета мала додаток «Літературна сторінка» (1942 р.). 
 Редакція знаходилась за адресою – вул. Адольфа Гітлера, 5, яка вже з жовтня 1941 року була перейменована на вулицю Німецьку.
 Саме в цьому будинку в різні часи розміщувались редакції головних газет нашого міста: до революції – «Отклики жизни», в передвоєнні, післявоєнні та аж до свого закриття в 90-ті роки «Дзержинець».

Немає коментарів:

Дописати коментар