суботу, 15 грудня 2018 р.

Міжнародний день чаю

 «Прозорий і неміцний – гарний, у міру – прекрасний; після їжі пити по-менше, перед сном – не пити зовсім; заваривши – випити; випивши – заварити» Лу Юй. Трактат «Канон чаю» (Китай, VIII ст.)

І як говорить вислів: «Чай – це великий світ, що може поміститися у маленькій чашці»


Сьогодні – Міжнародний день чаю. Це – неофіційне свято, яке відзначається щорічно 15 грудня з ініціативи міжнародної організації – Центру Освіти та Спілкування. І хоча найбільше його святкують в Індії та Шрі-Ланці, чемпіон світу 2017 р. із заварювання чаю живе в Україні. За способом приготування та смаковими якостями духмяного напою Дмитро Філімонов випередив навіть китайців.

Слово чай прийшло до нас з китайської мови.

І сталося це від напою, який стародавні китайці називали «Тей». Порівняйте із англ. "tea". Китайські філософи у своїх творах називали чай «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».
У японській мові «чай» і «вія» - одне і те ж слово. В Японії існує легенда про те, що чайне дерево виросло з вій молодого Будди.

Цікаво й те, що чорний і зелений чай отримують з одної рослини — Camellia sinensis.

А що стосується трав'яного чаю, то його в Україні часто називають "гербатою", ближче до польської. Фіточаї повертаються у практику народної медицини і тепер стають популярними навіть у дорогих ресторанах.

Чайові" придумали для того, щоб офіціант одержав винагороду за сумлінне обслуговування. Раніше існували спеціальні чайні сади, в яких люди відпочивали, релаксували і пили чай. На кожному столику стояла спеціальна коробочка з написом TIPS (To Insure Prompt Service — «для забезпечення швидкого обслуговування»). Якщо кинути в цю коробку монетку, то гарячий чай приносили набагато швидше.
Охолоджений чай був винайдений у 1904 році, коли на виставці у Сент-Луїсі була представлена марка від Річарда Блечіндена (Richard Blechynden). Завдяки цьому чай з льодом став популярний в усьому світі, хоча перед цим охолоджений чай в Америці пили ще на початку 19 століття. Цікаво, що 80% чаю в Штатах продається у вигляді охолодженого напою.
Хто винайшов чайний пакетик? Легенда свідчить, що постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван виявив, що дорого обходиться доставка чаю у металевих банках. Так, у 1904 році він почав продавати чай у паперових пакетах, а один із клієнтів випадково впустив пакет у воду. Історія гарна, але патент на пакетики з чаєм датований 1903 роком. Проте більшість поціновувачів чаю вважають, що винахід чаю у пакетиках погіршило його смак і властивості.
Чай вирощується в основному в п’яти країнах – Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).
Гадати можна не тільки на каві. Знання про чайні таїнства називають тассеологією або тасеографією.

Бажаю Вам гарного книжкового чаювання!


"Три чашки чаю» - це вражаюча історія про те, як звичайна людина, не володіючи нічим, крім рішучості, здатна самотужки змінити світ. Грег Мортенсон підробляв медбратом, ночував у машині, а своє нечисленне майно тримав у камері схову. На згадку про померлу сестру він вирішив підкорити найскладнішу гору К2. Ця спроба мало не коштувала йому життя, якби не допомога місцевих жителів. Кілька днів, проведених у відрізаній від цивілізації пакистанській місцині, вразив Грега настільки, що він вирішив зібрати необхідну суму і повернутися до Пакистану, аби побудувати школу для сільських дітей. Сьогодні Мортенсон керує однією з найуспішніших благочинних організацій у світі, він побудував 145 шкіл і кілька десятків жіночих і медичних центрів в найбідніших селах Пакистану і Афганістану.

Немає коментарів:

Дописати коментар