четвер, 3 травня 2018 р.

До науки разом з бібліотекою

День науки в гімназії №11 щороку  перетворюється на свято, і завжди бібліотекарі центральної дитячої бібліотеки  готують учням великі книжкові сюрпризи. Цьогоріч понад 200 учнів  подорожували  Європою, перегортаючи віртуальні сторінки історії, культури, літератури.
Під час інфоміксу "Королі і королеви європейських престолів-українці" учні 8-х класів дізналися про   нащадків  Ярослава Мудрого, Володимира Великого та Всеволода, які  сходили на престоли європейських держав. Згадали  Анну Ярославівну-королеву Франції, саме її син-король Філіп зробив Париж столицею країни,та її сестру Єлизавету-королеву Норвегії. Історії успішних жінок завжди вражають:княжна Євпраксія-імператриця Священної Римської імперії, як виявилося, була першою феміністкою, княжна Доброніга- королевою Польщі, її син наступним королем країни, а дочка-королевою Чехії. Шість українських князівен стали святими в Німеччині і Шотландії, а взагалі 40 українських князівен були королевами європейських престолів.


Хто ж такі незнайомі європейці, про яких розповідала бібліотекар учням 6-х класів? Виявилося, що і не такі вже вони незнайомі.   Ну хто не чув про Гаррі Поттера? Майже всі. Але ж так цікаво розповідала бібліотекарка про письменницю-авторку історій про Поттера Джоан Ролінг(Великобританія), режисера і письменника Люка Бессона (Франція),олімпійського чемпіона зимової олімпіади-2018 Олександра Абраменка(Україна),Джузі Феррері-італійську співачку, Себастьяна Труна(Німеччина)-професора комп'ютерних наук, що став п'ятим серед найкреативніших людей світу бізнесу, що хотілося відразу  бігти до бібліотеки.


Учні 4-х класів  зійшлися у літературному  батлі  "Карлсон проти Мюнхгаузена". У витівників і фантазерів зі Швеції і Німеччини,яких створили такі різні письменники,є багато спільного -вони добрі,позитивні оптімісти,які не втрачають своєї популярності вже багато років.
А скільки цікавих фактів про дві країни Європи дізналися учні,наприклад про "шведський стіл",що став популярним у всьому світі,про те,що в Швеції проживає понад 300 000 людей з прізвищем Карлсон і тут найвищий відсоток персональних комп’ютерів на душу населення в Європі.  А в Німеччині є близько п'яти тисяч сортів пива, 1 500 видів ковбас, 300 видів хліба і близько 500 видів різної мінеральної води. Кожен третій пивоварний завод світу розташований в Баварії.
Щоб відчути атмосферу цікавого життя Карлсона,втілили забавки та ігри веселуна- робили мумії і будували піраміди з кубиків.



 

Учні старших класів поринули у світ історії Європи і нашого рідного міста Кам'янське. Краєзнавча розвідка "Народи Європи в історії Кам'янського"вдалася. 
Дізналися, що багато європейців "наслідили"  в історії нашого багатонаціонального міста:це перший директор-розпорядник Дніпровського заводу поляк Ігнатій Ясюкович, Роберт Лісовський-автор емблеми ОУН,українського пласту. Історія кохання німця Джона Поля Абса і кам'янчанки Софії Верховець вразила всіх.Із вдячністю згадували шведа Ернеста Сундгрена, литовця Казимира Ляудіса, поляка-місіонера Мартіна Янкевича тощо.


День науки в гімназії завершився. Бібліотекарі втомлені, але задоволені повернулись до бібліотеки готуватися  до Дня Європи.

1 коментар: