неділю, 13 травня 2018 р.

Готуємося до Дня вишиванки

Бібліотека на Шевченка ділиться деякими ідеями щодо проведення Дня вишиванки у бібліотеці "Вишиванка – модний вирок"
1.Деяким  до вподоби фотографування. Зробіть фотозону. Повірте, її дуже легко виготовити власноруч.
Зазделегіить приготуйте хустки, стрічки, віночки, навіть вишиванки, у чому можна зробити стилізоване фото, допоможіть правильно пов’язати хустку, вінок тощо.
2.Оголосите збір фото з родинних колекцій «Правишиванка», зробіть фотовиставку або слухання домашніх історій про вишиванку  
3.Колективна робота над вишиванкою (зробіть з паперіу вишиванку,  розфарбуйте разом, або створіть власний орнамент)


4.Влаштуйте модне фолк-дефіле
5.Привітайте першого відвідувача у вишиванці
6.Розкажіть «Як вишиванка підкорила Європу»
7.Зробіть фотовиствку у вікнах «Кам’янчани у вишиванках»(у вас є фото з минулого Дня вишиванки)
8. СПАДОК/SPADOK   презентація документального фільму

                          

(Ютюб Вам допоможе)
9.«Український народний одяг»: таємничі коди української вишивки: презентація книжкової виставки,  або розвалу, або книжкової  корзини
10.«Рукотвори»: виставка кам’янських майстринь української вишивки (майстрині є у кожній бібліотеці)
11.А може Ви долучитеся самі і інших запросите до водіння «кривого танцю»  та разом відтворите давнє обрядове дійство українського народу
Водити кривий танець - старовинна дохристиянська традиція. Це один із групових весняних танків, що символізує вічність часу та нескінченність буття.
Учасниці дівчата, побравшися за руки, довгою чередою бігають між трьома застромленими в землю кілками, трьома посадженими на землі дітьми або просто куди тягне їх провідниця хору, корифейка, виробляючи всякі зігзаги і викрутаси, з нехитрою піснею, яка повторюється без змін:
Кривого танця йдемо,
Кінця му не знайдемо:
То в гору, то в долину,
То в ружу, то в калину.

А ми кривому танцю
Не виведемо концю,
Бо його треба вести,
Як віночок плести.

12.Влаштуйте літературні, фольклорні, пісенні посиденьки

Цікавинки про вишиванку

1. В Україні відомо близько сотні вишивальних технік. Серед найвідоміших - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець і плетіння. Найпопулярніша техніка - вишивка хрестиком.

2. Найрозповсюдженіша вишиванка білого кольору.
3. Перші вишиванки мали релігійний зміст. Люди вірили, що вишивка слугувала оберегом від нечистої сили. Саме тому дітям під час народження дарували вишитий одяг. Сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірі та подолі. Біля цих частин тіло було відкрите
4.Вишиванка – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України
5.Сорочка завжди вишивалась жіночими руками,
6.Подейкують, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.

7.У давнину кожна вишиванка має своє призначення. Білу одягали лише жінки. Вишиванку чорного кольору носили чоловіки та хлопці. Сині вишиті сорочки одягали жінки, які більше не планували народжувати, та маленькі дівчата.

8.Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

9.Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. 

10.Одна з найоригінальніших вишиванок - борщівська. Така сорочка розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки і татари знищили практично всіх чоловіків у Борщеві, жінки цього і сусідських поселень протягом декількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі.

11. Використайте вже готові слайди











Немає коментарів:

Дописати коментар