понеділок, 10 червня 2013 р.

"Стоять в саду на ста вітрах дерева..." ( До 80-ліття міського парку у Дніпродзержинську).

Коли спекотного літнього дня  віднаходимо собі  місце для відпочинку в тіні і тиші алей нашого міського парку, ми навіть не завдаємо собі клопоту замислитися над тим, що він має свою вже 80-десятилітню історію. Наш парк відесено до категорії парків -пам'ятників
 садово-паркового мистецтва і закладався в далекому 1932 році згідно всіх правил дендро-паркової архітектури: основу його складають густолистяні дерева - в'яз, акація, ясен, гледичія. Потім ідуть "оздоблюючі"- береза, каштан,горобина, катальпа, глід. Тополі та липи поглинають шум і очищують повітря (на 70%), саме тому в парку завжди тихо і затишно.Вабить сюди мешканців міста цвітіння запашних кущів, на жаль бузкова алея, яка була колись окрасою веснянаго парку , втрачена.Милують око і прохолодні струмені фонтану. А яку радість дітям дарують різноманітні атракціони! 

Охоче розважаються в парку кажного літа і діти, що відпочивають у пришкільних таборах. Саме тому, співробітники бібліотеки-філії №4, запропонували своїм відвідувачам, відпочивальникам пришкільного табору "Веселкова країна" ЗОШ№4 краєзнавчу подорож в історичне минуле нашого парку, присвячену його 80-літтю.


Адже перший парковий сезон було відкрито в сумнозвісному 1933 році.Тоді на території парку була побудована дитяча площадка, футбольне поле та височіла 78-ми метрова парашутна вишка,демонтов
ана лише на початку 70-х років минулого століття.До війни парк було обнесено кованою огорожею, що залишилася від кладовища на місці якого і заклали парк. Ініціаторами його створення були кам'янські комсомольці ,сповнені ентузіазму та революційної романтики, вони відважилися на такий крок.
Про цю сторінку історії нашого міста ми переглянули невеличкий фільм створений місцевим телеканалом.
Дітям  запропинували зіграти в "краєзнавчому казино", де " знавці " історії рідного міста змогли отримати за правильні відповіді солодку винагороду.


Надто юний вік учасників вибачає пробіли в знаннях, а нам дає простір для вибору тем, які можна запропонувати, щоб їх заповнити.


Немає коментарів:

Дописати коментар