понеділок, 24 січня 2022 р.

Край електросміття

Чи ви колись замислювалися над тим, що відбувається з електронікою, яка відслужила своє?

Середньостатистичний українець щорічно виробляє 7,3 кілограма електросміття, німець - 23 кілограми, норвежець - 28 кілограмів. А переробляється лише п'ята частина цих відходів. Науковці б'ють на сполох.
Значну частину вживаних і непотрібних електротоварів із розвинених країн звозять до країн третього світу. Більшість із них нелегально експортується як секонд-хенд, хоча насправді це непотріб.


Днями у кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA Прометей юнацького відділу бібліотеки на Шевченка м.Кам'янське переглядали та обговорювали документальний фільм 2012 року режисера Девіда Феделя (Австралія) «Край електросміття».

Цей фільм – без діалогів та авторських коментарів – являє собою дослідження нерегульованого повторного використання електронного сміття у Гані. Тут, у Західній Африці, електроніка геть не така, якою ми звикли бачити її на прилавках магазинів. 


Говорили про ризики для екології та здоров'я людей. Крім цінних металів, старі електроприлади містять і вкрай токсичні речовини. За даними Global E-Waste Monitor, в електросмітті, виробленому в сукупності всіма країнами світу, міститься близько 50 тонн ртуті, 71 тисяча тонн антипіренів, що містять сполуки брому, та ціла низка інших хімічних сполук.


Разом шукали відповіді на непрості питання: що може зробити одна людина, країна, суспільство?

У Німеччині, приміром, споживачі мусять самі доставляти такі відходи до спеціальних пунктів збору. Однак багато хто лінується це робити й просто складає старі електроприлади в ящики, що потім опиняються на горищі, або ж викидають у звичайні контейнери для побутових відходів.

Європейські країни намагаються спільно розв'язувати цю проблему. З 2021 року в ЄС набудуть чинності нові вимоги для виробників побутової техніки: згідно з постановою Єврокомісії, необхідно буде збільшити термін служби та ремонтопридатність таких пристроїв як пральні машини, холодильники, телевізори, посудомийні машини, електродвигуни, джерела світла й світлодіодні екрани. Виробників зобов'яжуть надавати клієнтам запчастини протягом щонайменше десяти років після купівлі товару.


Спільний захід бібліотеки на Шевченка та ГО "Карітас Кам'янське"

Немає коментарів:

Дописати коментар