вівторок, 18 січня 2022 р.

Хто на гостини зранку йде, той чинить дуже мудро

Доцільність цієї фрази з’ясовували працівники бібліотеки-філії № 5, завітавши до молодших школярів СЗОШ № 29.



Відразу п’ять класів взяли участь в літературному марафоні до 140-річчя від дня народження Алана Олександра Мілна, літературного батька плюшевого ведмедика Вінні-Пуха.

Інтерактивну гру за казкою про Вінні-Пуха, море цікавої інформації та океан позитивних емоцій від спілкування отримали як працівники бібліотеки, так і учні молодших класів. А що ще треба для активного та продуктивного дня?..



А для охочих пограти та перевірити, чи добре вони знають книгу про Вінні-Пуха, можуть перейти за посиланням

Бібліотекарі бібліотеки - філії №9 у межах інформаційного віртуального проєкту #письменники_ювіляри_року підготували презентацію творчості автора.
Що ми знаємо про автора Вінні Пуха

Робота в британській розвідці, любов до детективів “Балада про королівський бутерброд”

18 січня 1882 року народився Алан Олександр Мілн, автор серії творів про Вінні-Пуха.Тим часом повісті про плюшевого ведмедя – далеко не єдине досягнення письменника.

Про те, чим ще міг би запам’ятатися Алан Мілн, якби не створив Вінні-Пуха.

1. Учень Герберта Уеллса


У 80-х роках XIX століття майбутній автор “Війни світів” викладав в невеликій приватній школі в Лондоні, власником якої був батько Алана Мілна – Джон Вайн Мілн.
Судячи зі спогадів Алана, Уеллс іноді давав йому поради і навіть похвалив деякі з його публікацій в студентській газеті Grant.

2. Співробітник британської розвідки

У 1916 році Мілн працював на підрозділ MI7 (Military Intelligence, Section 7), створений при міністерстві закордонних справ Великобританії в роки Першої світової війни, який спеціалізувався на створенні пропагандистських матеріалів.

В архівах відомства збереглося близько 150 рукописів письменника (деякі з них були в віршах), в яких говорилося про негативне ставлення Мілна до своєї роботи: він був вкрай незадоволений необхідністю складати лякаючі історії про кайзерівськуНімеччину. Його негативне ставлення до війни як такої відображено і в романі “Мир з честю”.

3. Журналіст

Мілн протягом декількох років співпрацював з гумористичним тижневиком Punch, в якому в різний час публікувалися Чарльз Діккенс, Джером Клапка Джером і Вільям Теккерей (саме в Punch була вперше опублікований його “Ярмарок марнославства”).

За час роботи в журналі Мілн написав десяток фейлетонів, здружився з художником Ернестом Шепардом (згодом той проілюстрував ту саму книгу про плюшевого ведмедя, що затьмарила всі інші твори Мілна) і залишив серію спогадів про “редакційні будні”.

4. Автор детективів

Одна з перших робіт Мілна в цьому жанрі – роман “Таємниця Червоного Будинку” (1922 рік), який багато критиків відносять до класики англійського детектива.

Мілн віддавав перевагу іронічному детективу: в цьому жанрі написана і “Дуже недовга сенсація”, і розповідь з промовистою назвою “Тільки не дворецький”, і “Вбивство об 11 годині”, в якому автор розмірковує про саму суть детективів ( “Ви коли-небудь замислювалися, чому в детективних історіях вбивця майже завжди або пускає собі кулю в лоб, або гине в автомобільній катастрофі, або зривається в прірву? “).

5. Успішний драматург

На рахунку Алана Мілна близько двох десятків п’єс: від легких комедій ( “Містер Пім проходить мимо”, “Романтичний вік”) до драматичної “Четвертої стіни” або “Міс Елізабет Беннет” (заснованої на романі “Гордість і упередження” Джейн Остін).

6. Піонер британського кінематографа

Мілн написав сценарії для чотирьох короткометражок, знятих ще в 1920 році компанією Minerva Films. До речі, її співзасновником був актор Леслі Говард, який зіграв головну роль у п’єсі про містера Піме (однієї з найпопулярніших театральних постановок Мілна).

Оригінали фільмів “Удар”, “Двічі два”, “П’ять фунтів в нагороду” і “Книжкові черви” збереглися тільки в архівах Британського інституту кінематографії (BIF).
7. Поет

Мілн виступав не тільки як автор дитячих віршів. Деякі з його поетичних творів зачіпають такі теми, як війна ( “Адольф Гітлер”), політика ( “Британський комуніст”) і роль релігії в суспільстві ( “Нормандская церква”).

8. Автор філософського нон-фікшен

Зокрема, автобіографії “Занадто пізно”, в якій автор осмислює реалії поздневікторіанской Англії, послідовно розглядаючи різні етапи свого життя: навчання в Кембриджі, роботу з військовими розвідниками, співпраця з Punch і власну еволюцію як письменника.

Звичайно ж, Мілн не залишив без уваги і таку тему, як створення книг для дітей – і про дітей.

У реальному житті маленькі діти вражають нехитрою красою, невинної грацією і невимушеністю рухів.Все це, разом узяте, викликає у нас приблизно ті ж почуття, що і інші невигадливі створення: кошенята, щенята, ягнята.<…> Однак дитяча природність поєднується з повною відсутністю моралі, що виражається в закінченому і нещадному егоїзмі.На мій погляд, письменник, який поставив собі за мету зобразити в своєму творі дитину, повинен постійно тримати в умі ці два основоположних факту. З автобіографії “Занадто пізно”

9. Казкар

У числі казкових робіт Мілна – “Принц Кролик”, “Колись давним-давно …” і “Балада про королівський бутерброд”, за мотивами якої в 1985 році радянський режисер Андрій Хржановський зняв однойменний мультфільм. Королівський бутерброд

10. Людина, який не любив свій головний твір

Мілн неодноразово підкреслював, що незадоволений успіхом “Вінні-Пуха”, який затьмарив його більш серйозні літературні роботи, і жодного разу не згадав цей цикл повістей в своїх спогадах.

Мені пощастило як письменникові: все, що мені хотілося писати, як правило, добре продавалося. Мені не пощастило як бізнесменові: як тільки виявлялося, що якась тема добре продається, мені вже більше не хотілося про неї писати. З автобіографії “Занадто пізно”

Джерело:https://librarykredig.wordpress.com/2018/01/18/alan-milne-without-winnie-the-pooh/

Немає коментарів:

Дописати коментар